eur:
392.34
usd:
360.14
bux:
72253.66
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnök szünetet tart beszéde közben a Mississippi állambeli Tupelóban tartott kampányrendezvényen 2019. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Helyzet van: összehívták az ENSZ BT-t Hongkong-ügyben

Videokonferencia lesz - a törekvések szerint a nyilvánosság kizárásával. Donald Trump Kínával kapcsolatos bejelentésre készül.

Amerikai és brit kezdeményezésre összehívták péntekre az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) a kínai parlament által Hongkongra vonatkozóan elfogadott nemzetbiztonsági törvény megvitatására - közölték diplomáciai források.

Az informális ülés résztvevői videokapcsolaton keresztül, a nyilvánosság kizárásával fognak egyeztetni a hongkongi helyzetről.

Peking ellenezte, hogy hivatalosan napirendre vegyék a témát, mondván, az

Kína belügyének

számít.

A koronavírus-járvány idején érvényes szabályozás értelmében a BT mind a tizenöt tagországának egyetértésére szükség van egy hivatalos találkozó összehívásához.

Csütörtökön az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália is azzal vádolta meg Kínát, hogy a sokak által bírált jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy pénteken sajtótájékoztatót fog tartani, amelynek Kína lesz a középpontjában.

"Meg fogunk hozni bizonyos döntéseket, ezeket holnap megvitatjuk" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Bod Péter Ákos: Az 1, 2, 3 százalék logikája

Bod Péter Ákos: Az 1, 2, 3 százalék logikája

A nyár forró, ettől azonban nincs politikai uborkaszezon a világban. Nálunk sem. A június 9-i kettős választás mérsékelt érdeklődést keltő, szinte lefutott hazai eseménynek nézett ki akár csak negyedévvel azt megelőzően. Aztán nagyon másként alakultak a politikai viszonyok. Ami a gazdaságot illeti: a rossz és romló költségvetési helyzet láttán tudható volt, hogy ezúttal nem lesz mód választások előtt hangulatjavító költekezésre. Különösen úgy, hogy igen drága államosítási tervek, valamint a nagyközönség előtt ismeretlen mértékű nagyvállalati támogatások, továbbá az adósságszolgálati terhek miatt az állam költségvetési kiadásai roppantmód megugrottak. Így, amint mértékadó elemzések, valamint az Európai Bizottság tavaszi előrejelzései mutatták, a túlzott mértékű hiány mielőbbi korrekciója lett volna szükséges. Ilyenre persze nem volt kapható a kormány június előtt, eltekintve egy kiadásmérséklő csomagtól. Már az is eredmény, hogy legfeljebb az üzemanyag-kereskedőket presszionálta a kiskereskedelmi árak átmeneti mérséklésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×