eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.
Nyitókép: Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak. (MTI/Veres Nándor)

Módosította a román parlament a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározatot

Módosított formában erősítette meg szerdai együttes ülésén a kétkamarás román parlament a veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkező határozatot, amelyet a koronavírus-járvány miatt adott ki a kormány.

A parlament egyebek mellett visszahelyezte az önkormányzatok hatáskörébe a kórházi vezetők leváltásának és kinevezésének jogát, amelyet a rendkívüli állapot idején vett át a kormány. A kormánynak előírták azt is, hogy ingyenesen biztosítson a "rászorulóknak" védőmaszkot, miután kötelezővé tette viselésüket a zárt terekben.

Egy másik módosítás szerint a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején csak a kormánynak van joga vesztegzárat elrendelni vagy meghosszabbítani, akkor is, ha az intézkedés behatárolt térségre - egy vagy több településre - korlátozódik.

Romániában május 14-én járt le a két hónapja bevezetett rendkívüli állapot,

hétfőtől pedig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, hogy meghozhassa a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket.

A veszélyhelyzet idején 500-tól 2500 lejig (37 ezer - 183 ezer forint) terjedő bírságot kockáztat az, aki nem visel védőmaszkot nyilvános zárt térben, megszegi a kijárási korlátozásokat, vagy tiltott tömegrendezvényeken vesz részt. Kétszer ekkora bírság jár a karanténszabályok megsértéséért, míg a tiltott tömegrendezvények (tüntetések, koncertek, sportrendezvények) szervezéséért akár 15 ezer lejes (1 millió 100 ezer forint) büntetést is kiszabhatnak.

A baloldali parlamenti többség a veszélyhelyzetet kihirdető kormányhatározat módosításával is a jobboldali kisebbségi kormány feletti ellenőrzést akarja gyakorolni, arra hivatkozva, hogy a kabinet visszaél a járvány kapcsán szerzett rendkívüli felhatalmazásával.

Azt is a parlament írta elő korábban, hogy - az államfő által kihirdetett rendkívüli állapot mintájára - a veszélyhelyzet bevezetéséhez is meg kell szereznie a kormánynak a parlament hozzájárulását. A szerdai együttes ülésen ezt a felhatalmazást szavazta meg nagy többséggel a parlament, de nem abban a formában, ahogyan azt a kormány kérte.

Romániában csak másfél hónapra, a járvány tetőzéséig csendesedett el a pártok közti csatározás.

Május eleje óta a járványügyi és gazdasági válságkezelő intézkedések is éles belpolitikai csatározások témájává vált az elnapolt önkormányzati, illetve az év végén esedékes parlamenti választásokra készülő Romániában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×