eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Oroszországban van az ötödik legtöbb koronavírusos beteg a világon

Ezzel Oroszország az elmúlt nap alatt Franciaországot és Németországot is megelőzte. Moszkvában is példátlanul sok az új fertőzött.

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at.

A fertőzések száma Oroszország 85 régiója közül 22-ben meghaladta az ezret. Az új esetek 48,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 88-cal 1625-re, a gyógyulásoké pedig 2476-tal 23 803-ra nőtt országos szinten.

A napi növekmény az újonnan kimutatott fertőzöttek számában Moszkvában is példátlanul magas, 6703 volt. Ezzel az igazolt esetek száma 92 676-ra nőtt.

Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor újságíróknak kijelentette, hogy a fertőzöttek valós száma mintegy 300 ezer lehet a fővárosban, ami 2-2,5 százalékos átfertőzöttséget jelenthet. Hangsúlyozta, hogy a széles körű tesztelés hasznos, mert a diagnosztizált fertőzötteket karanténba lehet küldeni. Szobjanyin szerint Moszkvában a szűrések száma naponta meghaladja a 40 ezret.

A polgármester a helyi operatív törzzsel összhangban azt mondta, hogy a kórházba szállított páciensek száma nem növekszik, ami azt mutatja, hogy a fővárosban sikerült visszafogni a koronavírus terjedését, és megakadályozni, hogy a SARS-CoV-2 a betegeknél súlyos következményekkel járjon. Elismerte, hogy az ipar és az építőipari üzemek újraindítása a fertőzések számának további növekedésével járhat.

Szobjanyin

a tömegközlekedésen és a nyilvános helyeken elrendelte a kötelező a maszk- és a kesztyűviseletet. Arra kérte a moszkvaiakat, hogy maradjanak otthon a május 9-én,

a náci Németország elleni győzelem 75. évfordulója alkalmából megrendezendő légi parádé tűzijáték idején. Mint mondta, a rendőrség fogja felügyelni az esemény alatt ne alakuljanak ki csoportosulások az utcán.

A halottak száma Moszkvában a hivatalos adatok szerint 39-cel 905-re, a gyógyultaké pedig 796-tal 9227-re nőtt.

Túlterheltek a kórházak

Galina Kozsevnyikova, az Oroszországi Népek Barátsága Egyetem járványügyi tanszékének vezetője az NSZN hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy

az orosz kórházakba több beteg érkezik, mint amennyit kiírnak onnan.

Az országban eddig a járvány kezdete óta csaknem 4,8 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 169,4 ezer tesztet végeztek el. Covid-19 fertőzés gyanújával több mint 231 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A fehérorosz külügyminisztérium szerdán megfosztotta akkreditációjától az orosz állami Pervij Kanal (Első Csatorna) televíziónak a helyi járványhelyzet feltárásával foglalkozó forgatócsoportját, és csütörtökön Alekszej Kucsinyint, a televízió munkatársát kiutasította az országból. Sajtóértesülések szerint a döntés oka az lehetett, hogy az orosz stáb egy, szerdán Sztolbciból leadott tudósításában azt állította, hogy súlyosan megromlott a helyzet, és a helyiek nem bíznak a helyi statisztikában.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden hamis hírek terjesztésével vádolta meg a Pervij Kanalt.

A Kommerszant című gazdasági napilap Fashion Consulting Group prognózisára hivatkozva azt írta, hogy a moszkvai ruházati és cipőboltoknak akár a fele is tönkre mehet a járvány miatt. A legtöbb elbocsátás azoknál a kis- és középvállalkozásoknál lehet, amelyek 300 négyzetméternél kisebb üzlethelyiségeket bérelnek a bevásárlóközpontokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×