eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én.
Nyitókép: A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én. (MTI/EPA/Ziga Zivulovic Jr.)

Szlovéniában felmérték az ország fertőzöttségi arányát

A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában - derült ki az ország válságkabinetjének szerdai sajtótájékoztatóján. Horvátországban 7 új beteget regisztráltak és ketten hunytak el.

Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 - különböző korú és más-más régiókból származó - személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy

országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat

- hangsúlyozta a kutató.

A vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

Szlovéniában egy nap alatt hárommal - feleannyival, mint egy nappal korábban-, 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek.

A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

Hamarosan Horvátországban is indul az átfogó vizsgálat

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt héttel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2119-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ketten meghaltak, velük 85-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1601 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 206 beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 41 053 koronavírustesztet végeztek.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: hamarosan Horvátországban is átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy világosabb képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a megbetegedések valós számáról az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×