eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Málta szerint 650 ezren készülnek Európába Líbiából

Málta ezért felszólította az Európai Uniót, hogy indítson azonnali humanitárius missziót Líbiába a migráció feltartóztatására a koronavírus-járvány idején.

Evarist Bartolo máltai külügyminiszter azt írta Josep Borrellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy legalább 100 millió euró (több mint 35 milliárd forint) értékű egészségügyi és élelmiszersegélyre lenne szükség a líbiai humanitárius válság elkerülése érdekében. Bartolo úgy tudja, hogy több mint 650 ezren készülnek Európába az észak-afrikai országból. A tárcavezető szerint a líbiai segéllyel lehetne a leggyorsabban enyhíteni a migránsok nehézségein.

Előző nap a határőrség négy hajóra bukkant Líbia és Málta között 258 emberrel fedélzetükön. A Sea-Watch német civil szervezet attól tart, hogy a csónakok egyike 85 emberrel a fedélzetén felborult, és utasai vízbe fulladtak. Az NGO biztonságos kikötőt követelt a migránsokat szállító hajóknak.

Málta Olaszországgal együtt lezárta kikötőit a migránsok előtt. A vallettai kormány arra hivatkozott, hogy nem tudja biztosítani a hajókon tartózkodó illegális bevándorlók megsegítéséhez szükséges eszközöket, mert minden helyi erőforrást a koronavírus-járvány megfékezésére fordítanak.

Olaszországban 159 516 az új koronavírus fertőzöttjeinek száma, míg a halálos áldozatoké 20 465. Máltán 384 fertőzöttről és 3 halottról tudni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×