eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vizsgálati mintát vesznek egy autós orrából egy párizsi utcai tesztelő ponton a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

A francia áldozatok harmada idősotthonokban vesztette életét

Franciaországban több mint 12 ezerre emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma.

A francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója, Jérome Salomon közölte, hogy a járvány kezdete óta az elmúlt 24 órában először csökkent az intenzív osztályon ápoltak szám: a 7066 beteg 82-vel kevesebb, mint az előző nap.

A kórházban elhunytak száma szerda óta 424-gyel 8044-ra emelkedett, ami valamivel alacsonyabb, mint az előző nap, az idősotthonokban március 1. óta viszont 4166 áldozatot szedett a járvány, így Franciaországban eddig 12 210-en haltak meg a fertőzésben.

A regisztrált betegek száma az előző napi 82 048-ről 86 334-re nőtt. Kórházban 30 767 fertőzöttet ápoltak, ami 392-vel több, mint szerdán, de 1952-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 23 206-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Szakemberek szerint a járvány terjedésének megfékezése szempontjából a kórházi intenzív osztályokon kezelt betegek száma a legfőbb mutató. Ez az adat most először csökkent, 82-vel. Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, hétfőn 94-gyel, vasárnap még 140-gyel nőtt az intenzív osztályokon ellátott betegek száma.

A járványügyi felelős szerint ez arra utal, hogy "enyhül a nyomás az ellátórendszeren és fokozatosan fékeződik a járvány".

A francia egészségügy 5 ezer intenzív ággyal rendelkezett a járvány kezdete előtt, s jelenleg még mindig 7 ezer súlyos beteget kezelnek.

"Jóllehet remélhetjük, hogy elértük a járvány görbéjének tetejét, ez a tető azonban nagyon magasan van, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Jérome Salomon, aki továbbra is a kijárási korlátozások szigorú betartását kérte mindenkitől.

Az ellátórendszer túlterheltségének enyhítésére Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az esetleges feloldások dátumát és azt követő stratégiát hétfőn ismerteti Emmanuel Macron államfő, aki várhatóan a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira is ki fog térni a televíziós beszédében.

A francia kormány legalább 6 százalékos GDP csökkenését vár az idén. Bruno Le Maire pénzügyminiszter egy nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy a bruttó hazai termék visszaesésének mértéke meghaladja majd a 2008-as gazdasági válságot követő 2,9 százalékot, s második világháború utáni legjelentősebb recesszió lesz. A tárca ezért az eredetileg 45 milliárd eurós gazdaságvédelmi csomagját 100 milliárd euróra emelte.

A belügyi tárca közben utasította a prefektusokat, hogy vonassák vissza azokat a rendeleteket, amelyekben egyes települések vezetői kötelezővé tették az egészségügyi maszk hordását az utcán. A belügyminisztérium szerint "problematikus témáról van szó, amely orvosilag nem bizonyított".

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×