eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A koronavírusból kigyógyult páciens egyikétől vesznek plazmamintát a paviai San Matteo kórházban 2020. április 6-án. Olaszországban 128 948 regisztrált koronavírus-fertőzött van és 15 887 ember vesztette életét.
Nyitókép: A koronavírusból kigyógyult páciens egyikétől vesznek plazmamintát a paviai San Matteo kórházban (MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner)

Giuseppe Conte: az enyhítés után meg kell tanulni együttélni a vírussal

Újabb jelentős gazdaságélénkítő csomagot jelentett be az olasz kormányfő hétfő este, amely 200 milliárd euróval a vállalkozások belföldi forgalmát, további 200 milliárddal az exportot kívánja segíteni garanciatámogatott hitelekkel a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben.

Giuseppe Conte precedens nélküli "pénzügyi injekciónak" nevezte a február végétől fokozatosan, majd teljesen leállt vállalatok újraindítására szánt milliárdokat.

A kormányrendelet elfogadását követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az állam 100 százalékos és feltételekhez nem kötött garanciát vállal minden egyes 25 ezer euróig terjedő hitelre; 90 százalékos garanciát biztosít az 5 millió euróig terjedő hitelekre. Giuseppe Conte megjegyezte, hogy a támogatás a járványhelyzetben bevezetett óvintézkedéseknek a következő időszakban várható fokozatos feloldásával egyidejű gazdasági talpra állást szolgálja.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vállalatok után a kormány a családoknak is hasonló súlyú pénzügyi csomaggal fog segíteni.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a korlátozó intézkedések enyhítése, Giuseppe Conte úgy válaszolt,

a húsvéti ünnepek után átmeneti időszakban kezdődhet az úgynevezett második fázis, amelyben az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal.

A kormányfő azt mondta, hogy az egyéni vállalkozóknak, valamint a munkájukat elvesztett dolgozóknak ígért egyszeri 600 eurós támogatást április 15-ig igyekeznek kifizetni.

Az Európai Unió forrásainak felhasználásával kapcsolatban Giuseppe Conte ismételten alkalmatlannak nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta eszközöket: a jelenlegi gazdasági vészhelyzetben az egyetlen megfelelő megoldást a koronakötvények képviselik, "az események bizonyítani fogják, hogy a történelem nekünk ad igazat" - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányrendelet felfüggesztette az áprilisban és májusban esedékes járulékok és adók befizetését, május 11-ig pedig meghosszabbította a bírósági tárgyalások felfüggesztését. A rendelet forgatókönyvet vázolt a március 8-től szünetelő oktatás számára is: ha az iskolákat május 18-ig nem tudják újranyitni, az érettségi vizsga időpontját módosítják, az általános iskola nyolcadik évének végén esedékes kisérettségit pedig nem tartják meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×