eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkos nő nézi a telefonját a milánói dóm előtt 2020. március 10-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig 483 ember halt meg Olaszországban.
Nyitókép: Ennyien vannak a milánói dóm előtt 2020. március 10-én. MTI/EPA/ANSA/Marco Ottico

Koronavírus - Egy nap alatt negyedével nőtt a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában kétszázötvennel, 1266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerszázzal 17 660-ra nőtt.

Az új fertőzöttek száma 2116 volt, ami valamivel kevesebb az egy nappal korábbi emelkedésnél. Az új halottak száma viszont a csütörtöki 188-ról 250-re emelkedett, amelynek nyomán összességében negyedével nőtt a halálos áldozatok száma.

A fertőzöttek közül több mint hétezren kórházi kezelésre szorulnak, több mint ezerháromszázan intenzív osztályon vannak.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, a gyógyultak száma 1439-re emelkedett.

A legtöbb beteget továbbra is az északnyugati Lombardiában regisztrálták: számuk az utóbbi napban több mint ezerrel 9820-ra nőtt.

Borrelli, aki szerint Olaszországban eddig ötmillió szájmaszkot osztottak szét, véradásra szólította fel az olaszokat, hangsúlyozva ennek veszélytelenségét.

Attilio Fontana lombardiai kormányzó a már eddig is szigorú óvintézkedések további fokozását szorgalmazta a régióban, többek között a térségbeli tömegközlekedés további korlátozását a járatok számának csökkentésével.

Hangsúlyozta, a lombardiai Lodi város körüli tíz településen, amelyeket február 23-tól két hétig vesztegzár alatt tartottak, sikerült megállítani a fertőzés terjedését. A karanténnak része volt a tömegközlekedés és az autóforgalom majdnem teljes felfüggesztése.

Milánóban lezárták a városi parkokat, és megkezdték az utcák fertőtlenítését. Felmerült, hogy a vásártér területét nagy méretű "víruskórházzá" alakítsák át, ahogyan korábban kínai Vuhan városában is történt, de ezt az olasz polgári védelem nem engedélyezte.

A kínai kormány több mint harminc tonna orvosi felszerelést küldött Rómába egy orvoscsoporttal.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának főorvosa kifejtette, hogy a 6,6 százalékos olasz halálozási ráta azért ennyire magas, például a dél-koreai 0,88-hoz képest, mivel Olaszországban kizárólag a tünetet mutató fertőzötteket veszik figyelembe, nem számolva azokat, akik pozitívnak bizonyulnak a vírustesztre, de tünetmentesek.

Több olasz városban közösségi villámakció indult az összetartásért és a félelmek leküzdésére: kitették az ablakokba a nemzeti zászlót, az erkélyeken és tetőkön az olasz himnuszt és népszerű slágereket énekelnek.

A római kormány vasárnapig ígérte a 25 milliárd eurós gazdasági élenkítőcsomag első lépéseinek bejelentését. Sajtóértesülések szerint a tervek közt szerepel a márciusi adóbefizetések és adóellenőrzések felfüggesztése, közüzemi díjkedvezmények bevezetése, a munkanélküli segélyek azonnali elindítása az idegenforgalmi és kulturális ágazatban állásukat elvesztők számára, különös tekintettel a repülőterek dolgozóra. Fizetett szabadságot készülnek biztosítani az oktatási szünet miatt otthon maradó szülőknek. Elnapolják a gépkocsik kötelező műszaki vizsgájának határidőit, valamint nyárra teszik át a tavaszi diplomavizsgákat.

Nápoly, 2020. március 10.
Védőöltözetet viselő munkás fertőtleníti a nápolyi Maschio Angioino kastély műtárgyait 2020. március 10-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig 483 ember halt meg Olaszországban.
MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate
Védőöltözetet viselő munkás fertőtleníti a nápolyi Maschio Angioino kastély műtárgyait 2020. március 10-én. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×