eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Katonai repülővel viszi haza Olaszországban rekedt állampolgárait Románia

Katonai repülővel szállít pénteken Rómából Bukarestbe a román védelmi minisztérium nyolc román állampolgárt, akik turistaként vagy gyógykezelésre utaztak Olaszországba, és az új típusú koronavírus-fertőzés nyomán lezárt határok miatt nem tudtak hazamenni.

Amint azt a tárca közölte: olyan románokról van szó, akiknek nem volt lehetőségük arra, hogy tovább maradjanak Olaszországban. Az értük küldött C-27J Spartan típusú repülőgép kimondottan sebesültek, betegek szállítására van kialakítva, elkülönített fülkékkel rendelkezik. A hazaszállított személyek karanténba kerülnek Bukarestben.

A román sajtó az elmúlt napokban az utazási korlátozások bevezetése miatt Olaszországban rekedt több román állampolgár esetét ismertette. Egy asszony a közösségi hálón küldött kétségbeesett videoüzenetet, amelyben elmondta: egy idős nőt gondozott Olaszországban, aki azonban az elmúlt napokban meghalt. Az elhunyt családja az utcára tette, és nem tud hazajönni. Pénteken a Máramaros megyei Borsabánya polgármestere fordult a román állam hatóságaihoz és a nyilvánossághoz, hogy a kisváros mintegy hetven lakosának hazaszállításához kérjen segítséget. Mint közölte: a borsabányaiak szezonmunkára mentek Trentino sítelepjeire. A járvány olaszországi terjedése miatt azonban a síszezon befejeződött, a szállodákat bezárták, és az emberek nem tudnak hazatérni.

A hivatalos adatok szerint több mint 1,2 millió román él és dolgozik Olaszországban. A koronavírus járvány kirobbanásakor a román hatóságok arra kérték az Olaszországban tartózkodó románokat, hogy ne jöjjenek haza, kíméljék meg a szeretteiket a fertőzés kockázatától.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×