eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt arra várva, hogy véget érjen a koronavírus-fertőzéstől tartó alkalmazottak tanácskozása 2020. március 2-án. Előző nap egész nap zárva maradt a világ leglátogatottabb múzeuma, mert az állománygyűlésen résztvevők úgy döntöttek, hogy élnek törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Egyre több helyen van leállás Párizsban

Időközben hírügynökségi értesülés szerint háromra nőtt a halálos áldozatok száma Franciaországban.

Hétfőn - egymás után a második napon - sem nyitott ki a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak előző nap úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre".

A múzeum már vasárnap sem nyitott ki, jóllehet az alkalmazottak nem jelentették be előre a zárva tartást.

Maxence Langlois-Berthelot igazgató hétfőn egy közleményt olvasott fel az újságíróknak, amelyben a Louvre jelezte, hogy folyamatosan követi az új koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és minden szükséges intézkedést meghoz az alkalmazottak és a látogatók biztonsága érdekében.

A francia egészségi hatóságok és a kulturális tárca is arra emlékeztetett, hogy a Louvre zárva tartása nem szükséges.

A dolgozók azért aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió személy háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be.

Közben a francia elnöki hivatal bejelentette, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt Emmanuel Macron államfő módosította az eheti programját és lemondott két vidéki látogatást, kedden este pedig a franciaországi zsidó szervezetek tanácsa, a CRIF éves gálavacsoráján vett volna részt a köztársasági elnök, de az eseményt későbbi időre halasztották.

"A koronavírus okozta válságra tekintettel a köztársasági elnök úgy döntött, hogy

változtat eheti programján annak érdekében, hogy a válságkezelésre tudjon teljesen koncentrálni"

- tudatta az elnöki hivatal. A közlemény szerint az államfő a hét folyamán a járvány sújtotta területek lakóival, kórházi dolgozókkal és az egészségügyi hatóságokkal fog találkozni.

Emmanuel Macron csütörtökön abban a kórházban tett látogatást, ahol előző nap meghalt az új típusú koronavírus első francia áldozata.

Szombaton Franciaországban a járványt okozó COVID-19 koronavírus miatt lemondtak minden olyan zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, így elmaradt a vasárnapra tervezett, párizsi félmaraton, amelyre mintegy 40 ezer embert vártak, és egy nappal korábban, már szombaton bezárta kapuit a párizsi mezőgazdasági vásár.

Hétfőn azt is bejelentették, hogy elmarad idén a párizsi nemzetközi könyvvásár, a Salon du Livre, amelyet március 20. és 23. között rendeztek volna meg, a dél-franciaországi Cannes-ban jövő hétre tervezett ingatlanbefektetési vásárt, a MIPIM-et pedig júniusra halasztják.

Franciaországban a hétfő délutáni hivatalos adatok szerint 178-an betegedtek meg az új típusú koronavírustól, közülük 116-an vannak kórházban, kilenc fertőzött állapota súlyos, hárman életüket vesztették a betegségben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×