eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Shutterstock

Komolyabb problémákat okozhat a koronavírus, mint azt gondolnánk

Csak több hónap múlva mutatkozik meg a gazdasági adatokban az a hatás, amit a koronavírus okoz, de már most látszik, hogy visszaeséssel kell számolni. Az egyik leginkább érintett szektor az autóipar, számos gyár már leállni kényszerült. A kozmetikai ipar is megsínyli a koronavírus-járványt.

A koronavírus megjelenése a brexitnél is veszélyesebb lehet a világgazdaságra, hiszen már most életbe léptek olyan közlekedési, személy- és áruszállítási korlátozások, amelyeket globális szinten megérez a gazdaság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Palócz Éva szerint

már most megtapasztalható, hogy visszaesett a kínai turisták száma, de a vírusjárvány hatásai ennél összetettebbek:

túlzás nélkül drámai lehet az a hatás, amely a termelési értékláncok szétszakadásából származhat. Kína ugyanis olyan szinten épült bele a multinacionális vállalatok és világkereskedelem hálózatába, hogyha az ország csak átmenetileg is kiesik, akkor már az óriási károkat okozhat a világgazdaság minden országának. Szinte nincs is olyan multinacionális vállalat, amely ne gyártatna valamit Kínában, vagy máshogy ne függne tőle.

Áremelkedésekkel, hiányokkal járhat akár csak egy kiadósabb gazdasági fennakadás is - figyelmeztetett a szakértő. Arról is beszélt, hogy a gazdasági károk megbecsüléséhez

a statisztikákat sem lehet még alapul venni:

legalább fél év, mire kiderül belőlük, hogy mekkora kiesést okozott a világtermelésben a koronavírus.

Kínában péntekig több mint 31 ezer ember fertőződött az új típusú koronavírussal, és a halálos áldozatok száma már 636-ra emelkedett. Megbetegedéseket regisztráltak Hongkongban, Makaón, Tibetben, Tajvanon, Japánban, Dél-Koreában, Kambodzsában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön, Vietnamban, Indiában, Nepálban, Srí Lankán, Kanadában és hét európai országban - Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Itáliában, Spanyolországban és Svédországban - is.

A koronavírussal kapcsolatos összes hírünket ITT olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×