eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A német kancellár nyomására lemondott a kormánybiztos

Angela Merkel kancellár nyomására lemondott szombaton a német kormánynak a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosa a szerdai türingiai miniszterelnök-választás után.

"Merkel kancellár közölte velem, hogy a továbbiakban nem tölthetem be az új tartományokért felelős biztos tisztségét. Ezért javaslata alapján kérem felmentésemet" - írta Christian Hirte a Twitteren.

A türingiai Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választáson Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerezte meg a tisztséget. A döntést a harmadik választási forduló hozta meg. Thomas Kemmerich csak ebben a fordulóban indult. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt képviselői ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a CDU támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt. A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Jelentések szerint azonban Christian Hirte - aki a CDU türingiai alelnöke - tüntetőleg üdvözölte Kemmerich megválasztását.

A szövetségi kormánykoalíciót vezető CDU elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingiában. A párt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki "nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt".

A Hirte által betöltött biztosi tisztség a gazdasági minisztérium alá tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×