eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőruházatot viselő munkás a sanghaji tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent január 23. óta. Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kínai tőzsdéknek mint ezen a napon, amikor a tüdőgyulladás-járvány miatt meghosszabbított holdújévi ünnepek után újraindult a kereskedés.
Nyitókép: MTI/AP

Koronavírus: míg a világ szigorít, a WHO a félelem ellen szól

Az Egészségügyi Világszervezet szerint mintha "túl lenne tolva" az óvatoskodás a koronavírus körül, elég volna mindössze bekeríteni a vírust és pontosan tájékoztatni róla. Közben Oroszország, Dél-Korea és az Egyesült Királyság is fajsúlyos bejelentéseket tett hétfőn.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

A CNN hétfői összesítése szerint világszerte már 362 ember halálát okozta a decemberben Kína belső részén – a Hupej tartományban lévő Vuhan városában – kitört koronavírus, több emberét, mint a korábbi SARS, a fertőzöttek száma pedig 17 300-nál is több. A vírus miatt 60 millió ember van helyi karanténban.

Azonban - mint az amerikai csatorna emlékeztet - nem árt arra is figyelni, hogy

Kínán kívül egyelőre mindössze egy ember haláláról tudni,

miatta a Fülöp-szigeteken gyászolnak.

Ugyanezt a "kottát" látja az Egészségügyi Világszervezet is, amelynek főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben úgy nyilatkozott, ha megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, és a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani. A WHO vezetője szerint nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek feleslegesen megbolygatják a nemzetközi kereskedelmet és az utazásokat. A szervezet arra biztat minden országot, hogy

csak bizonyítékokon alapuló és következetes lépéseket tegyen.

Tedrosz elmondta: nagyon fontos a szóbeszédek és a félretájékoztatás elleni fellépés, ezért együttműködnek a Google internetes keresőrendszerrel annak érdekében, hogy a koronavírus témájában indított kereséseknél a WHO által közölt információk jelenjenek meg először, a világnak tudnia kell, hogy

Kínán kívül csak 151 fertőzést

jelentettek az egészségügyi hatóságok.

A vírus a jelenlegi adatok szerint a világ 25 országában jelent meg.

Köztük Oroszországban is, ahol egy friss bejelentés szerint azonnal kitoloncolhatják, illetve karanténba zárhatják mindazokat, akiknél felmerül a koronavírus gyanúja – eddig két fertőzött betegről tudnak az országban. Előbbi sors a külföldiekre, utóbbi az oroszokra vár.

A magyar kimenekítéshez hasonlót hajtott végre nemrég Olaszország is, 56 embert hoztak haza – egy Rómán kívüli reptérre vitték őket. Hasonlóság az is, hogy – a budapesti intézkedéshez hasonlóan – 14 napig a külvilágtól elzártan tartják az olaszokat is. (Az olasz területen lévő kínai turistákat kiszállítják az országból.)

Olasz tudósok közben bejelentették, hogy megtalálták a koronavírus DNS-ét, Thaiföldön pedig már ennél is többet "tudnak": helyi orvosok

sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával,

az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával.

Ha Hongkong és Kína viszonya nem lenne elég feszült, akkor a koronavírus újabb teherként jelentkezik, a törpeállam határátkelőket zárt el Kína felé – a hongkongiak feje még amiatt is fájhat, hogy 5 napos egészségügyi dolgozói sztrájk van náluk. Ellenben a folyamatos tüntetések lendületét a koronavírus miatti félelem visszavetette – tudósít szintén a CNN.

Dél-Korea viszont inkább a segítés pártján áll amellett, hogy saját állampolgárait igyekszik kimenekíteni a fertőzött zónából. Mun Dzse In elnök az után intézett népéhez beszédet, hogy kedden életbe lép a Hupej tartományban járt emberek korábban kelt kitiltása Dél-Koreából. Az országban 913 ember van karanténban, illetve megfigyelés alatt.

Csehország is a legfelső szinten reagált: nincs már légi forgalom Prága és Kína városai között – ismert, ugyanezt a döntést Budapest is meghozta.

Az Európai Unióból frissen kilépett Egyesült Királyság közben 26 millió fontos "vakcinakassza" megnyitását jelentette be.

Kína világtól való elzártságát és gazdasági bajait tovább tetézi, hogy a kereskedelmi leállás mellett például a Renault vuhani gyára sem termel; a Föld legnépesebb államának több százalékkal visszavetheti a GDP-jét a koronavírus, illetve az azt övező óvintézkedések és pánik.

Az Egyesült Államok és Kína konfliktusának enyhítésében sem segít a koronavírus, Kína nem engedte leszállni az egyik amerikai kimenekítőgépet, amire Washington választ várt; a pekingi külügy annyit jelzett: össze kell hangolni a légi kapacitásokat az igényekkel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×