eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Szlovák újságíró-gyilkosság - 15 évre ítélték a bűnügyben közvetítő férfit

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a szlovákiai Bazin különleges bírósága hétfőn Andruskó Zoltánt, aki közvetítő szerepet játszott a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője ellen tavaly februárban elkövetett gyilkosság megrendelője és elkövetője között - közölték szlovák médiaforrások.

Az ítélet jogerős, tekintve, hogy Andruskó Zoltán - aki a vádirat szerint a bérgyilkosság kifizetését intézte - egy korábban megkötött vádalku keretében elismerte tettét és elfogadta a büntetést. A büntetés eredetileg - az ügyész javaslata alapján - tíz év szabadságvesztés lett volna, ám ezt a bíróság elégtelennek találta, és hétfőn 15 évre változtatta. Andruskó elfogadta a változtatást.

A súlyos belpoltikai viharokat kiváltó gyilkosság ügyében még októberben nyújtották be a hat vádpontot tartalmazó, közel százoldalas vádiratot, ám a tárgyalássorozat csak az év végén kezdődött meg. A pernek Andruskó az első jogerősen elítélt szereplője.

A per további vádlottjai közé tartozik Marián K. nagyvállalkozó, aki a vádirat szerint azért rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását, mert az újságíró több cikket is publikált az ő állítólagos gazdasági bűncselekményeiről. A kettős gyilkosság végrehajtásával a tettüket már beismerő M. Miroslavot és Sz. Tamást vádolják. A vádlottak között van Zs. Alena is, aki a vádirat szerint szintén összekötő szerepet játszott a gyilkosság megrendelése során.

A két áldozattal a galántai járásban, Nagymácsédon lévő családi házukban végeztek a gyilkosok. A bűncselekmény közfelháborodást váltott ki Szlovákiában, s heteken belül példátlan tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széleskörű átalakításához vezettek.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×