eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Saskia Esken (j) és Norbert Walter-Borjans, a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnökei a párt berlini kongresszusának kezdetén, 2019. december 6-án. A tagság által megválasztott két vezetőt a kongresszus hivatott megerősíteni tisztségében.
Nyitókép: Saskia Esken (j) és Norbert Walter-Borjans, a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnökei a párt berlini kongresszusának kezdetén, 2019. december 6-án. MTI/EPA/Clemens Bilan

Megválasztották új vezetőiket a német szociáldemokraták

Megválasztották a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetőit pénteken Berlinben a párt tisztújító kongresszusán, döntöttek arról, hogy tárgyalásokat kell kezdeni a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) a kormány politikájának módosításáról és elutasították a párt balszárnyának azon indítványát, hogy a szociáldemokraták azonnali hatállyal lépjenek ki az Angela Merkel vezette kormánykoalícióból.

A több mint 150 éve működő SPD történetében először nem egy elnök, hanem két társelnök vezeti a pártot. Ehhez a kongresszus elején módosítani kellett a párt alapszabályát, amely eddig nem ismerte a társelnöki intézményt.

A tisztségekre Saskia Esken szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőt és Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminisztert választották meg. Az ellenjelölt nélküli választás formális volt, csupán megerősítette a tagság körében rendezett elnökjelölő szavazás eredményét.

Saskia Eskent a kongresszusi küldöttek 75,9 százalékának támogatásával, Norbert Walter-Borjanst 89,2 százalékos támogatottsággal választották meg társelnöknek.

Az Esken/Walter-Borjans duó a Merkel-kormányában való szociáldemokrata részvétel bírálójaként nyerte el a tagság támogatását. Azonban az elnökjelölő pártszavazás után csökkentették bírálatuk hevességét, és nem sürgették többé, hogy a tisztújító kongresszuson döntsenek a kormánykoalíció felbontásáról.

Saskia Esken kongresszusi beszédében kiemelte, hogy továbbra is "szkeptikusan" viszonyul a CDU/CSU pártszövetséggel folytatott kormányzáshoz, de úgy véli, tárgyalni kell a koalíciós pártokkal és "reális esélyt kell adni a folytatásra".

Konkrét követelésként azt fogalmazta meg, hogy az SPD törekvéseként az előző - szintén nagykoalíciós, CDU/CSU-SPD összetételű - kormány idején bevezetett általánosan kötelező minimálbért a jelenlegi óránkénti 9,19 euróról (3080 forint) 12 euróra kell emelni.

Norbert Walter-Borjans a koalíciós pártokkal folytatandó tárgyalások további témáiról elmondta: az eddiginél nagyobb erővel kell törekedni az éghajlatváltozás megfékezésére, ezért újra kell tárgyalni a kormány szeptemberben kidolgozott klímavédelmi csomagját.

Arról is szólt, hogy az SPD-nek ismét határozott baloldali politikát kell folytatnia, a társadalmi és "újraelosztási igazságosság" párjává kell válnia. Ezért a koalíciós partnerekkel tárgyalni kell adózási kérdésekről, és el kell érni, hogy a kormány a költségvetési egyensúly megőrzése, illetve az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabály betartása helyett az állami beruházások ösztönzésére kell törekedjék, és a húszas éveket "az állami beruházások évtizedévé" kell tennie.

A mintegy 600 küldött döntő többsége elfogadta az új vezetők iránymutatását, így

leszavazták a párt baloldali szárnyának azon indítványát, miszerint az SPD-nek nem szabad többé a jobbközép CDU/CSU kisebbik partnereként tevékenykednie, hanem azonnali hatállyal ki kell lépnie a koalícióból.

A vasárnapig tartó kongresszus első napjának egy további sarkalatos döntésével a küldöttek ugyancsak túlnyomó többséggel elfogadták a pártvezetés indítványát, miszerint tárgyalást kell kezdeni a koalíciós partnerekkel a társelnökök beszédeiben jelzett három fő ügyről, vagyis a többi között az oktatási, a digitális és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgáló állami beruházások jelentős élénkítéséről, a minimálbér - az indítvány szerint "perspektivikusan" - 12 euróra emeléséről és a "társadalmilag igazságos és hatékony klímapolitikáról".

Az 1863-ban alapított SPD-nek - a legrégebbi német pártnak és a világ első szociáldemokrata pártjának - azért égető a kormányzati részvétel kérdése, mert 2002 óta nem nyert Bundestag-választást, és az azóta a CDU/CSU kisebbik partnereként kormányon eltöltött évek - a 2005-2009-es, a 2013-2017-es és a 2017 őszi Bundestag-választással kezdődött ciklus - egyre inkább megtépázta választói támogatottságát.

Így az SPD, amely a 2002-es Bundestag-választáson még a szavazatok 38,5 százalékával végzett az első helyen, a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok csupán 13-14 százalékára számíthatna, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.

Berlin, 2019. december 6.
Saskia Esken (j) és Norbert Walter-Borjans, a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megválasztott társelnökei a párt berlini kongresszusán 2019. december 6-án.
MTI/EPA/Clemens Bilan
MTI/EPA/Clemens Bilan

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×