eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: magyar_mérnöki_kamara

Magyar mérnökök segítik a helyreállítást a földrengés sújtotta Albániában

A lakosság bizalma megrendült saját építőipari szakembereikben, a külföldi mérnökök véleményére adnak és nekik hisznek - írja a körülményekről közleményében a Magyar Mérnöki Kamra.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Richter skála szerinti 6,4 erősségű földrengés rázta meg november 24-én Albánia észak-nyugati, partvidéki részét. A természeti katasztrófa több mint 50 emberéletet követelt, és megközelíthetőleg 2000 sebesültet, illetve 4000 fedél nélkülit hagyott maga után. A fővárosban, Tiranában 1465 épület rongálódott meg, a tengerparti kikötővárosban, Durresben 900.

A fő-, illetve utórengést követően az albán kormány kérésére Magyarország is a földrengés sújtotta övezet lakosságának segítségére sietett - írja közleményében a Magyar Mérnöki Kamara. A Miniszterelnökség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére

a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 fős, statikusokból álló csoportja utazott a helyszínre a durresi és tiranai károk gyors áttekintésére, felmérésére.

Pohl Ákos – az MMK által delegált statikusok egyike –, kiérkezésüket követően megosztotta velünk helyszíni tapasztalataikat.

A magyar mérnökcsapat első napja Durresben telt, ahol néhány kisebb épület és két bankfiók állapotának ellenőrzése mellett részt vettek az övezet felmérését koordináló – az Európai Bizottság égisze alatt működő – Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága (European Civil Protection and Humanitarian Aid) tájékoztatóján, ahol a felméréshez szükséges legfontosabb információk hangzottak el.

A szervezet kidolgozott egy helyi viszonyokra szabott értékelési rendszert, amelynek segítségével a munkálatokban résztvevő, jelenleg is ott tartózkodó 80 fős nemzetközi mérnök csoport tagjai egységesen tudják az épületeket értékelni, a károkat felmérni.

A munkát és az értékelést a helyi hatóságoknak és mérnököknek szükséges elvégezniük, a külföldiek – így a magyar csoport is -, „csak” támogatják az ő munkájukat. A mérnökök 3 fős csapatokban dolgoznak, mely minden esetben 2 külföldi és 1 helyi mérnökből áll. Ennek jelentősége nem pusztán az együttműködésben és széleskörű ismeretekben rejlik, hanem az albán lakosság megnyugtatását és bizalmának elnyerését is szolgálja: a lakosság bizalma megrendült saját építőipari szakembereikben, a külföldi mérnökök véleményére adnak és nekik hisznek. Pohl Ákos kiemelte:

„Nagyon fontos, hogy az építési szabályok megfelelőek legyenek és ehhez korrekt ellenőrzés is társuljon. A jelenlegi tragikus helyzet már ezek korábbi hiányának a következménye.”

Az általános műszaki helyzet mellett az emberek lelki állapota jelent még komoly problémát. Sokan elhagyták a környéket, elmentek a városokból és nem mernek visszatérni. Ezért is kiemelten fontos, hogy még karácsony előtt minden épületről eldőljön, lakható-e, vagy sem. Az ünnepekre némi megnyugvást szeretnének nyújtani a lakosság számára.

December 5-től a magyar csapat Tiranában végzi szakértői munkáját. Várhatóan a kiemelt jelentőségű középületek, például kórház felmérése lesz a feladatuk az elkövetkező napokban, egészen december 10-ig.

Az első kamarai mérnökcsapat hazatérése után még két magyar szakértői csoport kiutazása fog megtörténni egy-egy hetes turnusokban.

A december 3-10. között Albániában tartózkodó első magyar mérnök csoport tagjai: Dr. Joó Attila csapatvezető (BME), Karkiss Balázs (MMK), Mahler András (BME), Nagy Róbert (MMK), Nagy Róbert (MMK), Pohl Ákos (MMK), Völgyi István (BME)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×