eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin

Halottja is van a durva időjárásnak Ausztriában

Továbbra is kritikus a helyzet Ausztria második legnagyobb tartományában, Stájerországban és Karintiában a rendkívüli időjárás, a havazás, illetve a nagymennyiségű eső miatt. Egy férfi életét vesztette, többen megsérültek a földcsuszamlások következtében és a lezúduló kőlavinától.

Karintia egyik településén, Bad Kleinkirchheimben hétfőn egy lakóházat talált el a kőlavina; a lezúduló nagy mennyiségű kő az épület egy részét leszakította. A benne lakó 79 éves férfi életét vesztette. A lavinaveszély miatt a szomszédos házakból kiköltöztették a lakókat. A Salzburg tartománybeli Bad Gasteinben pedig éjszaka zúdult kőlavina egy lakóházra; magával sodorta az épületet, melynek maradványai egy alacsonyabban fekvő házra zúdultak. A két épületben egy-egy nő lakott; őket a tűzoltók szabadították ki a romok alól.

A Stájerországban található Stadl-Predlitz településen hétfőre virradóra a fenyegető földcsuszamlások és a nagy mennyiségű talajvíz miatt ötven embernek kellett elhagynia otthonát. A körzetet katasztrófaterületté nyilvánították. A község kisvasútja sem működik; a sínekben több száz méteres szakaszon jelentős kár keletkezett. Stájerország Murau kerületében múlt szerdán vált kritikussá a helyzet, a kidőlt fák villanyvezetékeket szakítottak le, így háztartások maradtak áram nélkül. Stadl-Predlitzben és környékén a tűzoltók 36 órán át megszakítás nélkül teljesítettek szolgálatot, hogy felszámolják a károkat.

Tirol egyes részeiben a nagyfokú lavinaveszély miatt is 4-es fokozatú riasztás van érvényben.

Kelet-Tirolban továbbra is feszült a helyzet az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; hétfőn még 1900 háztartás volt áram nélkül. Helikopterekkel mérték fel a károkat, és tisztították meg a fák ágat a rájuk nehezedő hótól; az iskolák egy részében pedig folytatódott a tanítás.

Ausztria nyugati és déli részében több szakaszon nem közlekedtek a távolsági, illetve a helyi vonatok. A Mallnitz és Böckstein közötti alagutat lavinaveszély miatt lezárták az autóforgalom elől. Lienz és az olaszországi San Candido/Innichen között továbbra sem közlekednek a vonatok; mivel a felső vezetékek mellett a sínpálya is jelentős károkat szenvedett. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a kelet-tiroli Drau-völgyben a vasúti közlekedés november végéig szünetel.

A meteorológiai szolgálat (ZAMG) ismét havazást jósolt Ausztria déli részében;

de szerdától várhatóan ismét enyhül az idő. Az elmúlt három napban Karintia északi, Tirol déli, valamint Salzburg tartomány déli részében helyenként két-háromszáz milliméteres csapadék is felhalmozódott; ekkora mennyiségű csapadék Lienz térségében például csak fél évszázadonként fordul elő.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×