eur:
392.35
usd:
362.4
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Bolgár rendszámú kamionnál dolgoznak bűnügyi helyszínelők a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában 2019. október 23-án. A hatóságok harminckilenc holttestet találtak a teherjárműben, amely október 19-én lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A rendőrségi tájékoztatás szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van.
Nyitókép: MTI/AP/UK Pool

Rengeteg a rejtély a horrorkamion körül

Egyelőre nem ismert annak a 39 embernek a nemzetisége, akiket szerda hajnalban találtak holtan egy bolgár kamionban Anglia délkeleti részén - mondta a brit belügyminiszter.

Priti Patel, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a tragédia ügyében megkezdett vizsgálatról, megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion - amelyet a doveri kikötőhöz közeli Thurrock egyik ipari parkjának parkolójában találtak - az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy-Britanniába még szombaton. Patel hangsúlyozta, hogy ez a kikötő az Írországból érkező kompforgalom egyik legnagyobb fogadóállomása.

Holyhead kikötője Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem 500 kilométerre északnyugatra van attól a helytől, ahol a teherautóra rábukkantak.

A belügyminiszter elmondta: a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement).

Az NCA szerdán közölte:

vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.

Az ügynökség Twitteren közzétett rövid tájékoztatásában hozzátette: szakértőkkel segíti az ennek kiderítésére és a halálesetekért felelős bűnözői csoport azonosítására irányuló vizsgálatot.

Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Hozzátette: a vizsgálatba be kell vonni az ír és a bolgár rendőrséget is.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerda délután a londoni alsóházban elmondta, hogy folyamatos tájékoztatást kap a hatóságoktól az ügyről és a vizsgálat menetéről.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője Twitter-bejegyzésében szintén egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó. Azt írta:

az embercsempészet "elvetemült és veszélyes cselekmény".

Pippa Mills, az Essex megyei rendőrség főparancsnok-helyettese szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség hajnali háromnegyed 2 előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember - köztük egy tinédzser - meghalt.

Nem adott érdemi választ arra a kérdésre, hogy a mentőket ki értesítette. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A főparancsnok-helyettes is hangsúlyozta, hogy a rendőrség egyelőre nem tudja, honnan érkeztek az áldozatok. Hozzátette, hogy azonosításuk folyamata feltételezhetően hosszú időt vesz majd igénybe.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×