eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Lángol a dzsungel a Rondonia brazil szövetségi államban lévő Porto Velho közelében 2019. augusztus 24-én. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Erdőtüzek: lépett a brazil elnök

Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro brazil elnök - közölték kormányforrások.

Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket, de ezeket a híradásokban nem részletezték.

Az amazonasi esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villám- vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdő- vagy avarégetések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×