eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A vihar által megrongált házak egyike a luxemburgi Pétange-ban 2019. augusztus 10-én, miután tornádó csapott le az ország délnyugati részén. A viharos forgószél többtucatnyi ház tetőzetét megrongálta, fák dőltek ki és egyes helyeken víz öntötte el az utakat. A vihar következtében hét ember megsérült, egy súlyosan.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Tornádó söpört végig Luxemburg déli részén, sok a sérült - galéria

Tizennégyre emelkedett a Luxemburg délnyugati részére pénteken lecsapó viharos forgószél sérültjeinek a száma, közülük két ember állapota súlyos - közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a tornádó komoly károkat is okozott.

A forgószél - amely sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is - a nagyhercegség Bascharage és Pétange településén tombolt péntek délután fél hatkor, közel a belga és a francia határhoz. A tornádó mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást.

A legfrissebb összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikbről a heves szél a tetőt is leszakította. A főváros és a franciaországi Longwy közötti vasútvonalon egy ideig állt a forgalom, de hamar helyreállították a közlekedést. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem a forgószél miatt.

A pusztításról készült felvételeken romos tetők és kémények, kidőlt fák, megrongált járművek láthatók. Néhány helyen víz öntötte el az utakat, másutt a lehullt törmelék duzzasztott fel vizeket.

A két településen megnyitották a szükségszállásokat azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált, továbbá megerősítették a környéken a rendőri jelenlétet is. A lakosságot figyelmeztették arra is, hogy ne menjen a villanypóznák közelébe.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, a kormány pedig minden segítséget megad a károsultaknak.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×