eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Viorica Dancila román miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a tizenöt éves lány meggyilkolásának ügyében Bukarestben 2019. július 31-én. Felix Banila, a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze a nap folyamán kijelentette, hogy nem rendelkezik minden kétséget kizáró bizonyítékkal arról, hogy nincs már életben a dél-romániai Caracal városban múlt héten eltűnt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Az oktatási miniszter is belebukott a román emberrablási ügybe

A román kormányfő a Facebookon közölte a menesztésről szóló döntését. Közben kiderült, hetek óta a hatóságoknál volt a fénykép, ami alapján azonosították a caracasi férfit, és kiszivárogtak az elrabolt lánynak a 112-es segélyhívó diszpécsereivel folytatott beszélgetései is.

Leváltotta Viorica Dancila román kormányfő pénteken Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, amiért a tárcavezető az áldozatot elmarasztaló megjegyzést tett a múlt héten eltűnt, a gyanú szerint megerőszakolt és megölt 15 éves lány ügyében.

Andronescu az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti műsorában azt mondta: ő már "otthonról megtanulta, hogy ne üljön be idegen autóba", arra utalva, hogy Alexandrát autóstoposként vette fel kocsijába a meggyilkolását később bevalló férfi.

Dancila Facebook-bejegyzésben közölte döntését, leszögezve: Andronescu televíziós nyilatkozata a megértés hiányáról tanúskodik. "Ez egy felelőtlen hozzáállás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és nem akarom, hogy az általam vezetett kabinettel azonosítsák" - magyarázta döntését a miniszterelnök.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.

Rejtélyes ügy - újabb információkkal

Kételyek merültek fel Romániában azzal kapcsolatban, hogy valóban meggyilkolták-e a múlt héten eltűnt 15 éves Alexandra Macesanut - annak ellenére, hogy a gyanúsított beismerte a gyilkosságot, és az áprilisban eltűnt, 18 éves Luiza Melencu megölését is.

A hatóságok egyelőre hiába keresik a két lány holttestét, amelyek után a közeli tóban, valamint az Olt és a Duna partján is kutattak. A nyomok csak azt bizonyítják, hogy a 15 éves lány ott volt a gyanúsított autójában, házában és udvarán.

Szerda este a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) országos vezetője, Felix Banila arról beszélt: lehet, hogy a gyanúsított nem ölte meg a lányokat, hanem emberkereskedőknek adta tovább őket. A gyilkosságokat pedig részben a környéket uraló csempész klánoktól való félelemből vállalhatta, részben pedig azért, hogy időt nyerjen, míg a lányt kiviszik az országból.

Közben újabb dokumentumok láttak napvilágot: a belügyminisztérium jelentése szerint a gyanúsítottat nem annak a telefonnak a helyadataiból azonosították, amit az elrabolt lány a segélyhívásra használt, hanem egy fénykép alapján, ami a három hónappal korábban eltűnt Luiza Melencu dossziéjában szerepelt - írta a 24.hu.

Az egy hete tartó drámát fokozta a fogva tartott lány és a segélyhívó szolgálat diszpécserei között lezajlott három telefonbeszélgetés nyilvánosságra kerülése. Ezeken a nyomozás számára értékes információkat is elmondott a lány, valamint az is kiderült, hogy a segélyhívó diszpécserei meg sem próbálták rávezető kérdésekkel kideríteni, hogy hol lehet, helyette agresszív modorban követelték, hogy árulja már el a tartózkodási helyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×