eur:
387.57
usd:
357.01
bux:
68222.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Több mint húszezren tüntettek Moszkvában a helyhatósági választások szabadságáért

A moszkvai választási bizottság szerdán 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét.

Több mint húszezren tüntettek szombaton az orosz főváros központjában a moszkvai képviselőtestületi választások szabadságáért - közölte a Fehér Számláló (Belij Szcsotcsik) nevű nem kormáyzati szervezet.

A résztvevők, mintegy 21,5 ezren a szeptember 8-án esedékes választás több tucatnyi ellenzéki jelöltjének a kizárása ellen tiltakoztak.

A tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy "Oroszország szabad lesz", s követelték, hogy minden elutasított jelölt indulhasson a választásokon. A tömegben olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy "Jogom van választani", vagy hogy "Putyin hazudik".

A rendezvényen megjelent számos ellenzéki politikus, köztük a Kreml talán legismertebb bírálója, Alekszej Navalnij is.

"Megmutatjuk nekik, hogy ez egy veszélyes játék" - mondta Navalnij a tüntetőkhöz intézett beszédében. "Harcolnunk kell a jelöltjeinkért" - hangsúlyozta. Hozzátette egyúttal, hogy "minden jel szerint az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki tüntetését" sikerült megszervezni.

A moszkvai választási bizottság szerdán formai hibákra és szabálytalanságokra hivatkozva összesen 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét, a bírálók szerint részben teljesen átlátszó indokokra hivatkozva.

Az elutasítottak között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A szombati tüntetést a helyi hatóságok engedélyezték, és előállításokról vagy őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.

Az orosz rendőrség mút héten 25 embert vett őrizetbe egy engedély nélküli tiltakozás után.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×