eur:
395.72
usd:
368.96
bux:
69711.91
2024. június 18. kedd Arnold, Levente

Letartóztatták a török diplomaták elleni erbíli támadás fő gyanúsítottját

Egy kurd férfi lehetett a merénylő.

Az iraki Kurdisztán hatóságai közölték, hogy letartóztatták a török diplomaták ellen múlt szerdán elkövetett erbíli merénylet gyanúsítottját.

A szerdai támadásban, amelyet a fegyveres támadó egy erbíli étteremben követett el, életét vesztette Osman Köse török alkonzul és két helyi lakos.

A kurd terrorelhárító központ közleménye szerint a férfi neve Mazlúm Dag, és a délkelet-törökországi, zömében kurdok lakta Diyarbakirból származik. A hírt megerősítette az iraki kurd hírszerzés (Asayish) is.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt közölte, hogy a gyanúsított testvére, Dersim Dag a kurdbarát török parlamenti pártnak, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) a tagja. A HDP-t a török kormány a korábban betiltott, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnyának tartja.

A PKK, amelyről úgy tartják, ő áll a lövöldözés mögött, egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon. A szervezet évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×