eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Trump republikánus amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2019. május 22-én, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két vezetőjével, Nancy Pelosi házelnökkel és Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjével. Trump kijelentette, hogy nem működik együtt a demokratákkal mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump drasztikus lépésre biztatta Nagy-Britanniát

Az amerikai elnök szerint ráadásul a brit kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba.

Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd euró) számláját, és ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak hétfőn kezdődő londoni látogatása előtt adott interjújában Trump azt mondta, hogy a következő brit vezetőnek a brexit élharcosát, Nigel Farage-t kellene kineveznie az unióval való tárgyalások lefolytatására.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britanniának még az idén távoznia kell az EU-ból. "Véghez kell vinniük - mondta. - Le kell zárniuk a megállapodást." "Ha pedig nem kapják meg, amit akarnak, én felállnék" a tárgyalóasztaltól. "Ha nem sikerül fair megállapodást elérniük, hagyják ott az egészet" - tette hozzá.

Boris Johnsont is támogatja

Trump megismételte, hogy a távozó Theresa May miniszterelnök posztjára pályázók közül azokat a jelölteket támogatja, akik leszögezték, hogy megállapodással vagy anélkül, de Nagy-Britanniának az október 31-i határidőig ki kell lépnie az unióból.

Közéjük tartozik Boris Johnson volt külügyminiszter - akiről Trump dicsérően szólt már pénteken is a The Sun című brit lapnak nyilatkozva, és aki épp egy bírósági eljárással kénytelen szembenézni a brexitkampányban tett kijelentései miatt -, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Sajid Javid belügyminiszter.

Farage sokat adhatna Trump szerint

Trump megjegyezte, hogy

hiba volt a konzervatívoktól nem bevonni a Brüsszellel folytatott tárgyalásokba Farage-t, a Brexit Párt vezetőjét

a májusi európai parlamenti választásokon aratott sikere után. "Én nagyra tartom Nigelt. Sok mindent adhat, ő egy nagyon okos ember" - mondta az amerikai elnök. "Nem fogják persze bevonni, pedig gondolják csak el, milyen jól tennék. Csak nem jöttek még rá" - fejtegette.

Trump arról is beszélt a lapnak - nyilván a brit Munkáspárt esetleges előretörésére utalva -, hogy

ki kellene ismernie Jeremy Corbint, az ellenzék veterán szocialista vezérét, mielőtt felhatalmazást ad az amerikai hírszerző szerveknek, hogy megosszák legérzékenyebb titkaikat egy keményvonalas baloldali kormánnyal.

A republikánus amerikai elnök végül arra figyelmeztette a brit minisztereket, óvatosan kell eljárniuk, hogy ne hiúsítsák meg Washington és London hírszerzési együttműködését azzal, hogy bevonják a kínai Huawei távközlési céget Nagy-Britannia új 5G-s mobiltelefonos hálózatának kiépítésébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×