eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
London, 2018. április 30.Sajid Javid újonnan kinevezett brit belügyminiszter Londonban 2018. április 30-án. Elődje, Amber Rudd április 29-én éjjel nyújtotta be lemondását, miután kiderült, hogy az illegálisnak minősített bevándorlók kitoloncolásának belügyminisztériumi gyakorlatával kapcsolatban akaratlanul ugyan, de félrevezető tájékoztatást adott a londoni alsóháznak. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

Újabb pályázó Theresa May helyére

Sajid Javid brit belügyminiszter közölte hétfőn, hogy jelölteti magát a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségére és így a miniszterelnöki posztra. Javid a kilencedik hivatalos utódjelölt azóta, hogy Theresa May miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását.

May június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

A 49 éves Javid, aki tavaly április óta áll a belügyi tárca élén, hétfői Twitter-bejegyzésében "elsődleges és legfontosabb" feladatának a brexit-folyamat végigvitelét nevezte.

Hozzátette: a Konzervatív Párt által a brit európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség is egyértelművé tette, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás döntését teljesíteni kell, mert csak így lehet biztosítani a brit demokráciába vetett bizalom újjáéledését.

A 2016 júniusában tartott EU-referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A londoni alsóház azonban a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val May kormánya által novemberben elért megállapodást eddig háromszor visszautasította. Theresa May ezért kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-i határidejének meghosszabbítását. Az új határidő az EU áprilisi döntése alapján október 31.

Lemondását bejelentő pénteki nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Sajid Javid belügyminiszteren kívül jelezte indulási szándékát

  • Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak -,
  • Michael Gove környezetvédelmi miniszter,
  • Matt Hancock egészségügyi miniszter,
  • Jeremy Hunt külügyminiszter,
  • Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője,
  • Esther McVey volt munkaügyi miniszter,
  • Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és
  • Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

Bizonyosra vehető, hogy indul Sir Graham Brady, az alsóházi tory frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság volt elnöke is, aki Theresa May pénteki bejelentése után lemondott a bizottság vezetői posztjáról.

Brady kulcsszerepet játszott May távozási menetrendjének kialakításában. A rendkívül befolyásos konzervatív politikus többször is tárgyalt az elmúlt hetekben a kormányfővel, legutóbb közvetlenül azelőtt, hogy Theresa May pénteken bejelentette távozásának időpontját.

A június 10-én kezdődő utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban.

Ha az utolsó forduló után versenyben maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg közülük postai szavazással a párt új vezetőjét, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

A korábbi híradásokban 124 ezer vezetőválasztásra jogosult tagról esett szó, de Brandon Lewis, a Konzervatív Párt elnöke a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak a hétvégén elmondta: ez még tavaly márciusi adat volt, azóta a párttagság létszáma 36 ezerrel bővült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×