eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Srí Lankán ezen a napon nyolc robbantásos merényletet követtek el templomok és szállodák ellen. A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város templomában, illetve Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A merényletekben 290-en vesztették életüket, és több mint 500-an megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP

Újabb merényletektől félnek Srí Lankán

Újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van - figyelmeztetett a Srí Lanka-i kormányfő.

Ranil Vikremeszinghe kedden közölte: a húsvéti pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak.

Colombói hivatalos rezidenciáján tartott sajtóértekezletén Vikremeszinghe beismerte, hogy

a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak.

Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam (IÁ) által tett bejelentést, amely szerint terrorszervezet követte volna el a merényletsorozatot. A korábbi bejelentést, amely szerint a támadássorozatot az új-zélandi Christchurchben moszlimok elleni mészárlás megtorlása lenne, a kormányfő szerint szintén ellenőrzik.

Előzőleg Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes közölte a parlamentben, hogy iszlamisták követték el a merényleteket a christchurchi támadásokra megtorlásul. A miniszterhelyettes szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel. Hozzátette, az elkövetőket bosszúvágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

A vasárnap Srí Lankán három templomban és négy szállodában elkövetett közel egyidejű robbantásos merényleteknek legalább 321 halottja és mintegy 500 sebesültje van - közölték srí lankai kormánytagok.

  • Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre - közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes.
  • Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés "órákkal" az első merénylet előtt érkezett.
  • Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

Közben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a pokolgépes merényletek kivizsgálásában. A The Washington Post című amerikai lap korábban jelentette, hogy az FBI felajánlotta a szakértői közreműködését a bizonyítékok elemzéséhez, és átkutatja az adatbázisát a merényletekkel kapcsolatos információk után kutatva.

A 21 millió lakosú szigetországban kedden háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában - helyi idő szerint fél kilenckor -, a colombói Szent Antal katolikus templomban.

Kedd délben 22 áldozatot temettek el St. Sebastianban, ahol feltehetően a legtöbb áldozata volt a merényletnek. A Colombótól mintegy 30 kilométerre északra fekvő város kórházába több mint száz holttestet szállítottak.

Gyászszertartásokat tartottak a colombói Szent Antal templomban is, ahol szintén pokolgép robbant vasárnap.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×