eur:
394.66
usd:
364.44
bux:
71062.65
2024. július 8. hétfő Ellák

Tizenhatszorosára nőtt januárban a román folyó fizetési mérleg hiánya

Több mint tizenhatszor volt nagyobb januárban a román folyó fizetési mérleg hiánya, mint egy évvel azelőtt, elérte a 114 millió eurót - közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank. Tavaly az első hónapban a deficit 7 millió euró volt.

A folyó fizetési mérleg hiányát leginkább a külkereskedelmi mérleg befolyásolja, amely januárban 481,9 millió euró (62 százalékos) éves növekedéssel elérte az 1,259 milliárd eurót.

Tavaly egész évben a folyó fizetési mérleg hiánya 9,41 milliárd euró volt, 3,45 milliárd euróval haladta meg az előző évit.

A román jegybank szintén hétfőn közölte, hogy az első hónapban a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke elérte a 362 millió eurót a tavalyi első hónapban jegyzett 192 millió euróval szemben.

Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×