eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a krími Szimferopolban 2019. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása ötödik évfordulójának alkalmából kereste fel a fekete-tengeri félszigetet.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jurij Kadobnov

Oroszország hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe

Nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázókat vezényelt a Krím-félszigetre Oroszország. Moszkva érvelése szerint a lépést az indokolta, hogy Romániába amaerikai rakétavédelmi rendszert telepítettek.

Mialatt Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével kezdetét vette a Krím-félsziget annektálása ötödik évfordulójára szervezett utcabál Szimferopolban, a földnyelv egy másik szegletében az orosz hadsereg megkezdte a felkészülést a felsziget története egyik legnagyobb szabású haderőfejlesztési programjára.

Hétfőn jelentette be ugyanis Viktor Bondarev, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának elnöke, hogy

nukleáris fegyverek kordozására alkalmas bombázókat vezényelnek a Krímbe, válaszul az amerikai rakétavédelmi eszközök romániai telepítésére.

Bondarev, aki korábban az orosz légierő parancsnoka volt, komoly kihívásnak nevezte a Romániában elhelyezett amerikai Mk-41-es rakétavédelmi rendszert, amely szerinte megsérti a Moszkva és Washington által is felfüggesztett INF-szerződést.

Közölte: a rakétahordozó bombázókat egy Szimferopoltól 20 kilométerre található légibázison fogják állomásoztatni.

A román külügyminisztérium korábban közleményben utasította el Moszkva tiltakozását, kijelentve, hogy Oroszország megpróbálja félreinformálni az embereket, amivel megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy valójában ő maga sérti meg a szerződés rendelkezéseit.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azzal indokolta a romániai fejlesztéseket, hogy azok elengedhetetlenek az észak-atlaneti szövetség védelméhez. Szerinte nem jogsértő, hiszen a rakétavédelmi rendszer nem képes támadásra, csak védekezésre.

Az Egyesült Államok februárban, Oroszország márciusban elfüggesztette a nukleáris fegyverek korlátozására született INF-szerződés végrehajtását. Donald Trump amerikai elnök fél évet adott Moszkvának a szerződésben foglaltak tiszteletben tartására: ha követelése júliusig nem teljesül, az Egyesült Államok végleg kilép a megállapodásból.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×