eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit: idén nem várható előrelépés az uniós büdzsében

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának bukaresti ülése után azt mondta: a költségvetési terv egyelőre nagyon messze áll attól, hogy azt Magyarország támogatni tudja.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar küldöttség tagjaként az uniós tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek és államtitkárainak informális találkozóján vett részt Bukarestben. Varga Judit az InfoRádió kérdésére azt mondta: a magyar kormány célja az, hogy a kontinens jövőjét meghatározó hétéves költségvetés ne a bevándorláspárti európai politikusok akaratát tükrözze.

"Bebizonyosodott, az Európa előtt álló legfőbb kihívás az, hogy a migráció kérdésére milyen válaszokat ad, ebben az EP-választások döntő szerepet fognak betölteni" - emelte ki.

A megbeszélésen az EU jövőjével és az unió a többéves pénzügyi kerettervével kapcsolatos álláspontjukról egyeztettek a tagállamok, a Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás nem szerepelt napirenden. Az informális találkozó azonban jó alkalomnak bizonyult arra, hogy a partnerekkel kötetlenebb formában, adott esetben kétoldalú megbeszéléseken megismertessék a magyar emberek akaratát és a részletes magyar álláspontot - mondta az államtitkár.

Varga Judit kiemelte: komoly nézeteltérések alakultak ki a tagállamok között a költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások során, ezért

számottevő előrelépésre a jövő év előtt már nem számít.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e a jogállamisággal és bevándorláspolitikával kapcsolatos feltételei a költségvetési pénzek kifizetéseinek, azt válaszolta: ez egy nyitott kérdés.

"Azon dolgozunk, hogy olyan feltételeket ne szabhassanak az új költségvetésben, amely azokat az országokat büntetné, amelyek a migrációra a fősodortól eltérő válaszokat adnak" - fejtette ki.

Az államtitkár hozzátette: a román uniós elnökség érti a magyar érvelést és a becsületes, tisztességes közvetítő szerepét tökéletesen betölti.

Varga Judit leszögezte továbbá: az Európai Unió bővítése mellett foglalt állást az Európai Tanács munkáját előkészítő Általános Ügyek Tanácsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×