eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Phenjan, 2017. április 15.Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a nagyapja, a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett phenjani katonai díszszemlén 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)
Nyitókép: Hou Hvi Jung

Kim Dzsong Un nem szerepel a parlamenti választások győzteseinek listáján

Kihirdették kedden az észak-koreai állami médiában a hét végi parlamenti választások győzteseinek listáját, amelyen nem szerepel Kim Dzsong Un államvezető neve. Szakértők szerint elképzelhető, hogy nem is jelöltette magát.

A 687 megválasztott képviselő között szerepel azonban a húga, Kim Jo Dzsong. Először választották meg továbbá Ri Jong Ho külügyminisztert és helyettesét, Coj Szon Hit, aki a delegációvezető volt az észak-koreai atomprogram leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon.

A képviselők mind a diktatúrát irányító állampárt, a Koreai Munkapárt tagjai.

Egyelőre nem lehet tudni, miért nincs fent Kim Dzsong Un neve a képviselői listán, szakértők szerint azonban az országban pusztán formaságnak számító parlamenti választások egyáltalán nem befolyásolják a 2011-ben hatalomra került, és azóta abszolút befolyással bíró vezető pozícióját.

Sokan úgy gondolják, hogy Kim Dzsong Un nem indult a választásokon.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint vasárnap a választásra jogosultak mintegy 99,99 százaléka adta le voksát, az új képviselőket pedig 100 százalékos többséggel választották meg.

Kim Dzsong Unt 2014-ben választották meg a parlamentbe, ekkor tartották ugyanis az első választásokat a hatalomra kerülése óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×