eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

EP-választás: nincs magyar egység Erdélyben

Az MPP, korábbi igényét fenntartva, befutó helyet kért az RMDSZ jelöltlistáján, a szövetség képviselői viszont az együttműködés más formáját javasolták.

Nem született megegyezés a közös indulásról a májusi európai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőinek hétfői kolozsvári egyeztetésén - közölte hétfőn az MPP.

Az MPP, korábbi igényét fenntartva, befutó helyet kért az RMDSZ jelöltlistáján, a szövetség képviselői viszont az együttműködés más formáját javasolták

- közölte a párt. Az MPP közleménye szerint a végleges döntést a párt elnöksége hozza meg a hét folyamán, figyelembe véve a hétfői tárgyalás következtetéseit, valamint a magyar kormánynak az üzenetét is, mely az RMDSZ hét végi kongresszusán hangzott el.

"Tudatában vagyunk annak, hogy helye és ideje van a versenynek, ugyanakkor felelősségteljes politikusokként kijelentjük, hogy az összmagyarságot érintő ügyekben helye és ideje van az együttműködésnek" - idézte Mezei János MPP-elnököt a párt közleménye.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszol.ro portálnak azt közölte: a szövetség és az MPP megállapodott a politikai együttműködés folytatásában.

"Az idei és a 2020-as választási évben is együttműködünk, hiszen közösek a célok és az érdekek, és a közösségépítésben is együtt lehet fellépni" - idézte a portál az RMDSZ ügyvezető elnökét. Porcsalmi hozzátette, világossá tették, hogy sem méltányosnak, sem arányosnak nem tartják, hogy a befutónak számító két európai parlamenti képviselői hely egyikét átengedjék az MPP-nek. "Úgy gondolom, hogy ezt ők elfogadták" - jelentette ki Porcsalmi.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint abban is egyetértés volt a felek között, hogy nagy az európai parlamenti választások tétje, az MPP pedig nem fogja kockáztatni az erdélyi magyar képviseletet az EP-ben.

A felek a jövő hét első felében újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Ekkorra már ismert lesz az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeinek a rangsora.

Az RMDSZ részéről öten pályázták meg az európai képviselői mandátumot. Újabb mandátumot szerezne Sógor Csaba és Winkler Gyula, akiknek három kihívóval: Hegedüs Csilla ügyvezető alelnökkel, Vincze Loránttal, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökével és Oltean Csongorral, a szövetséggel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnökével kell megmérkőzniük. Az RMDSZ jelöltjeit pénteken rangsorolja a szövetség Állandó Tanácsa. Döntését március 8-án az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie.

Az MPP Márton Zsuzsannának, a Szatmár megyei Egri község polgármesterének kért befutó helyet a jelöltlistán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Tőkés László korábban azt javasolta, hogy az RMDSZ, az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási koalícióban vegyen részt a választásokon, a közös jelöltlista harmadik helyére pedig Szilágyi Zsolt kerüljön. Ezt azonban mind az RMDSZ, mind az MPP figyelmen kívül hagyta.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×