eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Halott menekülteket jelképező, zsákokban fekvő aktivisták az Amnesty International menekültek világnapján tartott rendezvényén a budapesti Kossuth téren 2015. június 20-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Szexizmus, megaláztatások, zaklatás - felajánlotta lemondását az AI több vezetője

Felajánlotta lemondását az Amnesty International (AI) befolyásos nemzetközi emberi jogvédő szervezet legfelsőbb vezetőségének több tagja, és levelükben egyben bocsánatot kértek a szervezetben hatalmaskodás, zaklatás és nyilvános megalázás miatt uralkodó rossz munkahelyi légkör miatt.

Az AI-n belüli munkakörülményeket azután vizsgálták felül, hogy a szervezet két alkalmazottja tavaly öngyilkosságot követett el. A vizsgálat megállapította, hogy "a szervezeti kultúra és a vezetés hiányosságai" vezettek a munkatársak elkeseredéséhez.

A rossz vezetéshez járult az a nyomás is, amely az Amnesty Internationalnek a bebörtönzések, eltűnések, gyilkosságok, kínzások és az emberi jogok megsértésének más formái ügyében világszerte eljáró mintegy 2500 munkatársára nehezedik - állapította meg a külső vizsgálat.

A bocsánatkérő levelet a szervezet kutatási részlegének, a főtitkár hivatalának, az adománygyűjtő részlegnek, az általános műveleti osztálynak, a személyzeti és szolgáltatási osztálynak, a jogi osztálynak és a kampány- és kommunikációs részlegnek a felső vezetői írták alá.

Közös levelükben elismerték, hogy "osztoznak a felelősségben a feszült és bizalmatlan légkörért".

"Miközben nem állt szándékunkban senkinek sem fájdalmat okozni, el kell ismerünk, hogy ez, sajnos, előfordult" - írták az AI érintett vezetői február 21-én kelt levélben.

Az AI vezetője, Kumi Naidoo főtitkár közölte: valószínűleg nem fogadja el a lemondásokat, de elsődleges feladatának tekinti a bizalom helyreállítását.

"Veszélyes időket élünk, és az Amnestyre nagyobb szükség van, mint valaha" - írta elektronikus levélben közzétett közleményében Naidoo.

Fajgyűlölet, megelázás, fenyegetés

A külső vizsgálat során készült, 56 oldalas jelentés "meghökkentő" számú hatalmaskodási, fajgyűlölő és szexista incidensről, valamint olyan esetről ad számot, amelyekben a vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, továbbá "fenyegető", káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek.

A londoni székhelyű szervezet decentralizálására tett erőfeszítés elégtelen kezelése és a dolgozók életének a veszélyövezetekben való kockáztatása fölösleges zűrzavart okozott a dolgozók életében a múlt hónapban készült jelentés szerint.

A vizsgálatot a szervezet két munkatársának halála váltotta ki. A 30 éves Gaetan Mootoo 2018 májusában végzett magával, munkahelyi nyomásra panaszkodó búcsúlevelet hátrahagyva, a 28 éves Rosalind McGregor, a szervezet genfi munkatársa pedig 2018 júliusában követett el öngyilkosságot.

A jelentés szerint a szervezetnek a problémák megoldására tett erőfeszítései "ideiglenesek, viszonylagosak és alkalmatlanok" voltak, a felső vezetők a munkatársak szerint pedig "tájékozatlannak, alkalmatlanok és érzéketlenek" voltak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×