eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók távoltartásának érdekében az amerikai-mexikói határra tervezett védőfal megépítése mellett kampányol a texasi El Pasóban 2019. február 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Amerikát ismét kormányzati leállás fenyegeti

Elvi megállapodást kötött az amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tábora a kormányzat idei költségvetéséről, hogy elkerüljék az újabb kormányzati leállást. Donald Trump amerikai elnök azonban kijelentette: nem ír alá olyan megállapodást, amely megengedi, hogy bűnözők érkezzenek az Egyesült Államokba.

Hétfő este jelentette be Richard Shelby alabamai szenátor: elvi megállapodást kötött a republikánus és demokrata párt a határ biztonságát növelő programok finanszírozásáról, miután a két párt hosszasan alkudozott a kormányzati költségvetés legkritikusabb pontjáról: az Egyesült Államok déli határán felépítendő fal költségeiről.

Amennyiben péntekig nem írják alá a megállapodást, újabb részleges kormányzati leállás elé néz a szövetségi közigazgatás az Egyesült Államokban.

Bár a szenátor nem árult el részleteket a megállapodásról, amerikai sajtóértesülések szerint a törvényhozás demokrata párti képviselői drasztikusan csökkentenék a fal felépítésére szánt költségeket:

a republikánusok által elvárt 5,7 milliárd dollár helyett kevesebb, mint 1,4 milliárd dollárt fordítanának a határvédelem fokozására.

Ezalatt Donald Trump amerikai elnök a mexikói határ közvetlen közelében, El Pasóban tartott kampányrendezvényén bejelentette: kormánya így is, úgy is felépíti a falat. Leszögezte: nem ír alá olyan megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy bűnözők érkezzenek az Egyesült Államokba.

„Nagyon világosan le szeretném szögezni azoknak, akik ezt a nevetséges és radikális tervet erőltetik. Soha nem fogok aláírni egy olyan törvényt, amely kierőszakolja az erőszakos bűnözők országunkba történő tömeges áramlását” - mondta Donald Trump amerikai elnök.

A decemberben kezdődött, és január végén átmenetileg felfüggesztett kormányzati leállás a leghosszabb volt az Egyesült Államok történetében. Mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazott nem kapta meg fizetését és mintegy 11 milliárd dolláros kiesést okozott az államkasszának, ami csaknem kétszerese a fal felépítéséhez szükséges összegnek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×