eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Tömeges halpusztulás Ausztráliában

Az alacsony vízállás és a hőség miatt beindult a vízfelszínen az algavirágzás, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel; Ausztrália keleti partvidékén komoly a pusztulás és a bűz. Az alacsony vízállásért jórészt az emberi tevékenység a felelős.

Milliónyi döglött hal bűze lengi be Ausztrália szárazságtól sújtott, keleti részén az egyik folyórendszer környékét - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok. A szakemberek szerint további halpusztulás várható a térségben.

Új-Dél-Wales állam kormánya arra figyelmeztetett, hogy a héten várható magas hőmérséklet nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat a Darling és Murray folyók partvonala mentén.

Az alacsony vízállás és a hőség lehet a felelős a vízfelszínen beindult algavirágzásért, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel.

A halpusztulás ügye az egész országot megmozgatja,

ugyanis heves vita alakult ki a jelenség okával és felelőseivel kapcsolatban.

"Ez egy pusztító ökológiai esemény" - mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, akinek kormánya kizárólag a szárazságot teszi felelőssé a tömeges halpusztulásért.

A tudósok azonban évek óta hangoztatják, hogy a folyók korlátlan lecsapolása az öntözés és egyéb célok érdekében, súlyos következményekkel jár.

"A halak és a folyók pusztulásáért nem a szárazság a felelős, hanem az, hogy mi emberek túl sok vizet veszünk el a folyóinkból"

- mondta John Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×