eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Kanyaró miatt drasztikus lépés két ukrán nagyvárosban

Karantént hirdettek és tanítási szünetet rendeltek el hétfőtől egy hétre a nyugat-ukrajnai Luck és az ország déli részében lévő Odessza összes iskolájában, elsősorban a kanyarós megbetegedések továbbra is növekvő száma miatt, miközben influenza és más felső légúti betegségek is terjednek az oktatási intézményekben - adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zinovija Lescsenko, a lucki városi tanács oktatási osztályának vezetője beszélt a 112 Ukrajina hírtelevízióban elmondta, hogy megelőző intézkedésként vezették be a karantént a város mind a 27 iskolájában január 21-ig, hogy a gyerekek ne adják tovább egymásnak a fertőzéseket. Elhangzott, hogy Luckban már több mint 200 iskolás betegedett meg kanyaróban, számos gyermek nincs beoltva a vírus ellen, ráadásul az influenza "súlyosabb formája" is megjelent a városban.

Az orvosok abban bíznak, hogy a karantén nemcsak megállítja a fertőzések továbbterjedését, de egyúttal időt biztosít a szülőknek arra is, hogy beoltassák gyermekeiket.

Arra biztatják őket, hogy ne csak a kanyaró elleni vakcinát, hanem más védőoltásokat is adassanak be a gyerekeknek.

Az óvodák viszont - az iskolákkal ellentétben - mindkét városban a szokásos rendben nyitva tartanak.

A Szevodnya című ukrán lap internetes oldalán hétfőn közölt adat szerint tavaly Ukrajnában mintegy 54,5 ezren betegedtek meg kanyaróban, és 16-an haltak bele a betegség szövődményeibe. Idén már több mint kétezer új kanyarós megbetegedést regisztráltak és további két halálesetet: egy kétéves gyermek és egy 49 éves férfi halt bele a betegségbe.

Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai alapján 2018. október 1. és 2019. január 7. között országosan 13-an haltak bele az influenza okozta szövődményekbe. Országosan csaknem 2,44 millióan betegedtek meg ez idő alatt influenza vagy más felső légúti fertőzés következtében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×