eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Ferenc pápa elmondta, szerinte milyen a jó politikus

A katolikus egyházfő a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy

a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására,

"fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít". A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.

Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek "ideológiai gyarmatosítással" nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét. Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet.

"A politikának messzelátónak kell lennie (..). A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania"

- jelentette ki a katolikus egyházfő, aki békét sürgetett Ukrajnában, politikai megoldást Szíriában, valamint Venezuelában és Afrika több államában.

A pápa a szegénység, az erőszak, az üldözés, a természeti csapások elől menekülők támogatását, integrációját és esetleges hazatérésének elősegítését szorgalmazta. Viszonyítási pontnak az ENSZ globális migrációs csomagját nevezte. A Vatikánvárosi Állam tavalyi tevékenységei közül a Kínával aláírt megállapodást emelte ki a katolikus egyházfő, és kitért arra, hogy az idén Marokkóba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat, és arról is említést tett, hogy az idén lesz 30 éve a berlini fal lebontásának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×