eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Közös imával kezdik a tanévet a megszüntetett Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János katolikus templomban 2017. szeptember 11-én. A Maros megyei tanfelügyelőség a katolikus iskola osztályait besorolta a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba.
Nyitókép: MTI Fotó: Boda L. Gergely

Újra saját iskolájukban tanulhatnak a marosvásárhelyi magyar diákok

Újraindult a tanítás abban a marosvásárhelyi magyar iskolában, amit korábban bezártak a román hatóságok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ennek alkalmából egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a magyar kormány komoly diplomáciai erőfeszítéseket tett az ügyben.

Az iskola bezárása a marosvásárhelyi magyarok életének egyik legrosszabb pillanata volt - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felidézte, hogy a magyar kormány intenzív megbeszéléseket folytatott a román féllel, és sok diplomáciai eszközt be kellett vetnie annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak.

"Ez a mai alkalom is azt mutatja, hogyha valamiben meg akarunk állapodni, és ha valamilyen nehéz kérdést a kölcsönös tisztelet alapján közelítünk meg, akkor eredményt lehet elérni"

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindig kiállt, és ki is fog állni a határon túli magyar közösségek érdekében. "Így történt ez most is.

Szoros figyelemmel fogjuk követni az eseményeket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi líceumban minden osztály újraindítása valóban meg tudjon történni"

- tette hozzá.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumnak azért kellett bezárnia, mert a főépületében működő Unirea Főgimnázium román diákjainak szülei pert indítottak ellene, a román korrupcióellenes ügyészség pedig különböző törvénysértések gyanúja miatt vádat emelt a vezetői ellen. A magyar kormány válaszul tavaly szeptemberben megvétózta Románia OECD-tagságát, ezért a román fél visszakozott. A parlament törvényt fogadott el az iskola újralapításáról, ezt azonban a román alkotmánybírság márciusban alkotmányellenesnek minősítette.

Az iskola végül az oktatási minisztérium augusztusi rendeletének köszönhetően indulhatott újra, miután Magyarország visszavonta a vétóját.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a románok megkönnyítik a magyarok dolgát: a legutóbbi hírek szerint például az Unirea a megyei tanfelügyelőség hiányzó engedélyére hivatkozva nem akarja átengedi az újrainduló magyar gimnáziumba azt a hat osztályt, amelyek a megszüntetés óta formailag hozzá kerültek vissza.

Tamási Zsolt, a magyar iskola igazgatója mindenkit biztosított arról, hogy megszerzi a szükséges igazolásokat, a több mint 330 magyar tanuló tehát végre újra a saját iskolájában tanulhat Marosvásárhelyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×