eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Strasbourg, 2018. április 17.Az ülésterem az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 17-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Ma kezdődik az európai parlamenti választás kampánya

Az eddigi nyilatkozatok alapján a migráció lesz a fő témája.

Az EP-választás kampánya a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők harca lesz. Ezt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. „Az lesz a kérdés, hogy visszafordíthatatlanul bevándorlókontinenssé válunk-e vagy megvédjük Európát” – fogalmazott, hozzátéve a V4-ek, Olaszország, Ausztria vezetői is a magyar kormány álláspontján vannak, sőt Németországban is változik a bevándorláspolitika.

Ugyanezt gondolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről. A tárcavezető kiemelte: az EP – 1979 óta tartó – történetében először lesz egységes európai téma.

A tárcavezető már az InfoRádióban jelezte, hogy az Európai Néppárt parlamenti győzelme esetén Manfred Weber frakcióvezetőt teszi meg az Európai Bizottság elnökének. Ezt másnap a bajor Keresztényszociális Unió elnökhelyettese is megerősítette. „Európa fordulóponthoz érkezett, a 2019-es választások meghatározzák az EU jövőjét. Jelenünk Európa magabiztosságáról, értékeink védelméről szól, mivel külső és belső kihívásokkal nézünk szembe. A tét az európai életmódunk túlélése” – írta Weber a Twitteren.

A 2019-es európai parlamenti választás a negyedik ilyen voksolás lesz Magyarországon. Legvalószínűbb időpontja május 26-a.

A magyarok ezúttal is 21 képviselőt küldhetnek az unió törvényhozásába. Az EP-választáson csak pártok indulhatnak el, feltéve, ha összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer aláírást. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×