eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Andrej Babis: Csehország nem fogad be migránsokat

Csehország nem fogad be egyetlen migránst sem - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő kedden Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tárgyalt a témáról.

Prága szerint a migráció problémáját két elem kombinációjával kell megoldani: az egyik az olyan országok támogatása, mint a nehéz helyzetbe került Olaszország, a másik azokon az afrikai országokon segíteni, ahonnan a bevándorlók indulnak mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, Rómában.

Conte olasz kormányfő igyekezett meggyőzni Babist, hogy "szükség van a migránsokat egész Európában elosztó rendszerre". "Amikor migránsok érkeznek nem lehet továbbra is azt mondani, hogy ez csak olasz probléma" - jelentette ki az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Babis elismerte, hogy a két ország álláspontja különbözik a migránsok áthelyezéséről. "Világosan megmondtam, hogy ez nem lehet megoldás, és négy éve hiába foglalkozunk a kvótákkal. Csak az időnket vesztegetjük. Európának olyan rendszert kell elfogadnia, amely megállítja az illegális migrációt... természetesen ehhez pénz kell, és utána tárgyalni kell az észak-afrikai országokkal. Líbia kulcsfontosságú" - mondta.

Conte visszautalt az Európai Tanács (az állam- és kormányfők testülete) legutóbbi ülésére, amelynek a következtetései szerinte egy "jó kompromisszumot" jelentenek mind a 28 aláíró tagállam számára. A június végi, brüsszeli megállapodás a migránsok elosztásának önkéntességét vetíti előre.

"Ez megteremti az alapot ahhoz, hogy ne sürgőségi alapon közelítsünk a migráció jelenségéhez, hanem strukturális alapon" - mondta.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a megbeszélésük "nyílt, közvetlen és szívélyes" volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×