eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Brüsszelnek panaszkodik a román kormányfő

Viorica Dancila román szociáldemokrata miniszterelnök az Európai Bizottság vezetőinek írt levelében úgy értékelte: erőszakkal próbálják félreállítani a bukaresti legitim kormányt a tüntetéseket bátorító ellenzéki politikusok.

A román kormányfő Jean-Claude Junckernek, az EB elnökének és Frans Timmermansnak, az EB első alelnökének címzett leveléről a Mediafax hírügynökség számolt be pénteken, a levél - Siegfried Muresan néppárti EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett - másolata alapján. A román hírügynökségnek az EB szóvivője annyit megerősített, hogy valóban kaptak levelet Dancilától, amelyre rövidesen válaszolni fognak.

A román miniszterelnök szerint múlt pénteken, a román diaszpóra által meghirdetett kormányellenes tüntetésen a csendőrség a "hatályos törvények alapján vetett véget" azoknak az erőszakos cselekményeknek, amelyek során a tömegbe vegyült rendbontók több ízben megpróbáltak betörni a kormány székházába. Dancila hozzáteszi, hogy egyes tüntetők csendőri túlkapások áldozatainak tekintik magukat, ezeknek az eseteknek a tisztázására pedig vizsgálat indult.

Dancila hozzátette: a pártvezetők többsége nyugalomra és a rendbontók elszigetelésére intett, de egyes ellenzéki politikusok a tüntetések folytatására buzdítottak, és azokat a rendfenntartó erőket vádolták, amelyeknek minden (uniós) tagállamban az a feladatuk, hogy "megvédjék a polgárokat az erőszaktól".

"Úgy vélem, hogy ezek a próbálkozások, amelyek a legitim kormány erőszakos félreállítását célozzák, veszélyes precedenst teremthetnek a demokratikus országok számára"

- idézte Dancilát a Mediafax.

A szociáldemokrata kormányfő a jobboldali Klaus Iohannis államfőre is panaszkodott, amiért az ahelyett, hogy ellátná alkotmányos - a politikai erők, illetve az állami intézmények és társadalom közötti - közvetítői szerepét, a kormányt vádolta, és a tüntetések folytatására buzdított.

A román kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta mindazt, amit Dancila Brüsszelbe küldött leveléről tett közzé a román média.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) is azt állította hétfői közleményében, hogy Klaus Iohannis államfő próbált hívei segítségével erőszakos lázadást szítani a diaszpóra pénteki demonstrációját kihasználva, hogy eltávolítsa a legitim kormányt a hatalomból. A jobbközép ellenzék viszont a kormányoldalt gyanúsítja azzal, hogy felbérelt huligánok és a provokációk mértékét túlreagáló csendőrség révén provokált erőszakot a tüntetésen, hogy lejárassa a nagyszabású kormányellenes megmozdulást.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×