eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Prága, 2018. június 27.Milos Zeman cseh köztársasági elnök (elöl, k) és Andrej Babis (első sor, b2) miniszterelnök az új cseh kormánnyal a kabinettagok kinevezése alkalmából tartott fotózáson a prágai várban 2018. június 27-én. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. (MTI/EPA/Milan Kammermayer)
Nyitókép: MILAN KAMMERMAYER

Garai Nikolett: hosszútávon instabil kormányzás lehet Csehországban

Bizalmat kapott a prágai parlamenti alsóházban az új cseh koalíciós kormány. A választáson győztes Andrej Babis vezette ANO a Cseh Szociáldemokrata Párttal együtt alakított kisebbségi koalíciós kormányt. Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint sok olyan pontja van a kormányprogramnak, amely megosztottsághoz vezethet.

Az új kisebbségi koalíciós kormány nehéz helyzetben van, hiszen kizárólag a Kommunista Párt támogatásával tudnak többséget elérni az alsóházban – hangsúlyozta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Éppen ezért a bizalmatlansági szavazást megelőző napon az Andrej Babis pártja – a szociáldemokratákkal történő koalícióralépést követően – türelmi megállapodást kötött a kommunistákkal – tette hozzá.

„Ez hosszú távon – én úgy gondolom, hogy – inkább egy instabil koalícióhoz vezethet”

– vélekedett a szakértő. Garai Nikolett úgy látja, nagyon sok olyan pontja van a kormányprogramnak, ami belső megosztottságot eredményezhet.

Az elmúlt hónapokban több tüntetést szerveztek a kommunisták politikai visszatérésével szemben. Az előző parlamenti ciklust megelőző kampányidőszakban is szóba került, hogy az akkori győztes szociáldemokraták a Kommunista Párttal együttműködve kormányozna, erre azonban az akkori politikai helyzet és a választások eredménye után nem került sor. 2013-ban ugyanis az ANO-mozgalom szerezte meg a második legtöbb szavazatot, ők pedig elutasították a kommunistákkal való együttműködést.

„Emiatt nagyon érdekes az a fordulat, hogy 5 évvel később, 2018-ban mindkettő párt belement abba, hogy kooperáljanak a kommunistákkal”

– emelte ki a szakértő.

Az Andrej Babis vezette mozgalom nagyon pragmatikus politikát folytat, ideológiailag jobbközép pártok közé sorolják, de kormányprogramjában egészen eklektikus ideológiát képvisel – hívta fel a figyelmet Garai Nikolett, aki emiatt számított a kommunistákkal való kooperációra.

Az új kormány külpolitikájában erősen uniópárti álláspontot fog képviselni

– emelte ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×