eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Maeszai, 2018. július 3.Az ausztrál fegyveres erők mentői és egy thaiföldi búvár (j) lemerüléshez készülnek 2018. július 3-án a Tham Luang-barlangba, ahol az előző nap élve megtalálták egy edzőjével együtt eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A tizenhárom embert a megemelkedő víz zárja el tíz napja a külvilágtól, és a mentők magas fehérjetartalmú folyékony élelmiszert juttattak el hozzájuk. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Nyitókép: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Versenyt futnak az idővel az elárasztott thaiföldi barlangnál dolgozó mentőcsapatok

Az időjárás a legnagyobb aggálya a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésén dolgozó csapatoknak, amelyek igyekeznek a gyerekek számára minél könnyebben járhatóvá tenni a jelenleg egyetlen menekülési útvonalat, mielőtt megérkezik a péntekre jelzett újabb esőzés - mondta el a mentési munkálatokat vezető tartományi kormányzó, Narongszak Oszotthakorn.

"Az időjárás aggaszt minket a legjobban" - hangsúlyozta csütörtökön Narongszak Oszotthakorn. "Nem kockáztathatjuk, hogy a barlangot újra elárassza a víz" - szögezte le.

A helyi vezető arra kérte a haditengerészetnek a kimenekítést tervező különleges egységét, hogy próbálja meg felmérni, mekkora kockázattal járna a csoport kihozása azon az útvonalon, amelyen át a szakértői segítség eljutott hozzájuk és ehhez milyen szintű felkészültséget kellene elérniük. A kormányzó szerint az is elképzelhető, hogy először csak a megfelelő állapotban lévő fiatalokat hozzák ki a barlangból.

A mentőcsapatok abban reménykednek, hogy sikerül eléggé csökkenteniük a vízszintet az elárasztott barlangrendszerben ahhoz, hogy a gyerekeknek egyáltalán ne vagy alig kelljen víz alá merülniük. A sikeres mentés érdekében a fiatalok gyorstalpaló búvároktatásban részesültek.

Ugyanakkor a péntekre jelzett eső romba döntheti a mentőcsapatok terveit. Thaiföldön jelenleg monszun évszak van és pillanatok alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat le. A monszuneső volt az oka annak is, hogy a gyerekek és 25 éves edzőjük a barlang fogságába estek, miután egyelőre ismeretlen okokból ott fejezték be az aznapi fociedzést.

Narongszak Oszotthakorn biztosított róla, hogy gondosan kiszámolták, mennyi idejük van a csoport kimentésére, mielőtt az eső miatt esetleg újra vízzel töltődne fel a barlang.

A kiút több kilométer hosszú, és vannak benne nehéz, víz alatti szakaszok. A csoporttal együtt a barlangban tartózkodó mentőegységek azon dolgoznak, hogy a fiatalok megfelelő formába kerüljenek a meneküléshez, és megtanulják használni a búvárfelszerelést.

Míg helyi tisztségviselők szeretnék mielőbb kihozni a gyerekeket, tapasztalt barlangi mentők szerint biztonságosabb lenne egyszerűen elegendő élelemmel ellátni a csoportot, és megvárni, amíg kiszárad a barlangrendszer. Ez azonban hónapokig eltarthat, mert Thaiföldön a monszun általában októberben ér véget.

A tapasztalt búvárokat nyugtalanítja a lehetőség, hogy a képzetlen fiúkat úszva hozzák ki a helyenként mennyezetig érő, sötét és zavaros vizekben.

"Több kilométeren át víz alatt kellene közlekedniük a teljes sötétségben" - mutatott rá a mentésben részt vevő haditengerészeti egységnek logisztikai segítséget nyújtó Claus Rasmusen Thaiföldön dolgozó búvároktató. "Bonyolult ügy".

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×