eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Brüsszel, 2018. június 28.Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2018. június 28-án. (MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság

Az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódik az Európai Unió legfőbb döntéshozó szerve.

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen a legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt az Európai Bizottság. A jogszabály értelmében a héten kényszernyugdíjaznák a bíróság minden harmadik jelenlegi tagját. Brüsszel szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály született, és hiába vitatták meg a kérdést korábban az úgynevezett jogállamisági párbeszéd keretében, a bizottság szerint nincs jele előrelépésnek a folyamatban. Brüsszel ezért sürgősséggel döntött a kötelezettségszegési eljárás megindításáról, de továbbra is kész a párbeszéd folytatására, hogy sikerüljön orvosolni

"a lengyel jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyeket."

A sokak által aggályosnak tartott lengyel igazságügyi reform keretében 65 évre csökkentik a legfelsőbb bíróság mostani tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt, így a 72 bíró közül 27-nek kedden nyugdíjba kell vonulnia. A bírálók szerint ezzel az utolsó független bíróság is megszűnhet rendesen működni az országban.

Az Európai Bizottság most úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás.

A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni a levélben ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően - ha szükséges - az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

Lengyelország: ez tagállami hatáskör

A lengyel külügyminiszter az eljárás megindítására reagálva közölte, hogy a bíróságok megreformálása a tagállamok hatáskörébe tartózik. Jacek Czaputowicz szerint az Európai Bíróság - amely elé az Európai Bizottság a lengyel törvény ügyét vinné - arra hivatott, hogy az uniós jogot illető kérdésekben döntsön.
Mint mondta, Varsó bizonyítani fogja, hogy a bírósági rendszer megreformálása nem az uniós bíróság, hanem a tagállamok hatáskörébe tartozik, tehát helytelen az Európai Bizottság indoklása.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×