eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Egy uniós felmérésből kiderül, mi a legfontosabb az EP-kampányban a magyaroknak

Egy uniós felmérés szerint a magyarok elsősorban a bevándorlás témáját tartják fontosnak a jövő évi európai parlamenti választás kampányában, a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott így.

Az Európai Parlament szerdán közzétett közvélemény-kutatásában arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten a kampányban, a tagországok lakosságának 49 százaléka a terrorizmus elleni küzdelmet, 48 százalékuk a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését, és 45 százalékuk a bevándorlást jelölte meg legfontosabbként.

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben: 60 százalékuk a bevándorlást, 47 százalékuk a terrorizmust, 40 százalékuk a munkanélküliséget, valamint 43 százalékuk a külső határok védelmét jelölte meg kiemelt területként. Ez utóbbi európai szinten a válaszadók mindössze 26 százaléka szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára továbbá kiugróan fontos még a gazdasági növekedés kérdése is - közölte az Európai Parlament.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint hatvan százaléka szerint jó dolog, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, és 58 százalék azok aránya, akik elégedettek az EU-n belüli demokrácia működésével. Az uniós lakosság átlaga e tekintetben 46 százalék, ami 2007 óta a legmagasabb arány.

A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es - akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató - eredményhez képest. A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban - ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

A kutatás szerint uniós átlagban a tagállamok lakosságának több mint kétharmada, 67 százalék úgy gondolja, országának kifejezetten hasznos az uniós tagság, ami az 1983 óta mért legmagasabb adat. A megkérdezettek majdnem fele, 48 százalékuk úgy látja, számít a szava az unióban, ami az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.

A 2019-es európai választásokat pontosan egy évvel megelőző Eurobarométer-felmérés eredménye azt mutatja, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz, a tendencia 2016 óta töretlen. A megkérdezettek több mint egyharmada tisztában van a következő európai választások időpontjával, és hasonló mértékű érdeklődés mutatkozik a részvétel iránt is. A megkérdezettek közel fele, 49 százalékuk úgy gondolja, fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány Magyarországon 51 százalék, vagyis meghaladja az uniós átlagot - közölte az Európai Parlament.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×