eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Újabb Nobel-gondok

Leállította a stockholmi kikötőbe tervezett új Nobel Központ építését egy svéd bíróság arra hivatkozva, hogy az épület károsítaná a kulturális örökségi helyszínt, zavarná a környező ingatlanok tulajdonosait és a megközelítése sem megoldott.

A Nobel Központot Stockholm festői régi kikötőjébe tervezték azzal a céllal, hogy új helyszínt biztosítsanak a Nobel-díjak átadásának, a ceremóniát ugyanis eddig a város koncerttermében rendezték.

A Svéd Földügyi és Környezetvédelmi Bíróság azonban kedden úgy határozott, hogy nem engedélyezi az építkezést, amelyet két olyan jelenős svéd befektető finanszíroz, mint a Hennes & Mauritz (H&M) kereskedőóriás és a Wallenberg család.

A Nobel Központot nemcsak a díjátadó helyszínének szánták, hanem kiállításokat és szemináriumokat is szerveznének benne. A központ Stockholm legismertebb, történelmi épületei között emelkedne. A tervet a főváros tanácsa is elfogadta az után, hogy az eredeti terv léptékét mérsékelték.

Az épület eredeti nagysága ellen a svéd Warren Buffettként emlegetett Fredrik Lundberg üzletember emelt kifogást, mondván rontja a tengeri panorámát közeli irodáiból, és csökkenti a szomszédos százéves ingatlanok értékét.

Korábban a tervezett központ egy másik szomszédja, a stockholmi Nemzeti Múzeum és XVI. Károly Gusztáv svéd király is bírálta az építkezést.

Az új Nobel Központ építője, tulajdonosa és üzemeltetője, a Nobelhuset AB igazgatója, Ylva Lageson a keddi döntés után elmondta: csalódottak az ítélet miatt, de remélik, hogy a központ mindazonáltal felépül.

"A Nobel Központ fontos projekt, amelynek nagy kulturális és gazdasági jelentősége van az egész stockholmi régióban" - fogalmazott Jan Valeskog, a városi tanács építési ügyekben illetékes tagja, és hangsúlyozta, hogy a főváros fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×