eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hong Kong, 2017. január 25.Howard, Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a kommunista Koreai Munkapárt elnökének (b) és Dennis, Donald Trump amerikai elnöknek a hasonmásai egy video forgatása közben a hongkongi amerikai konzulátus épületénél 2017. január 25-én. (MTI/EPA)
Nyitókép: -------------------

Ismét a szingapúri csúcs lemondásával fenyegetőzött Észak-Korea

Phenjan ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban - helyi idő szerint szerda hajnalban - azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája. A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával.

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja "kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet" - mondta Kim Kje Gvan.

Jelezte: céljuk a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele, de ennek előfeltétele, hogy legyen vége a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) szembeni ellenséges politikának, a nukleáris fenyegetésnek és az Egyesült Államok általi zsarolásnak. "A világ nagyon jól tudja, hogy országunk sem nem Líbia, sem nem Irak, amelyek szánalmas sorsra jutottak. Teljesen abszurd a KNDK-t - egy atomhatalmat - Líbiához hasonlítani, amely még csak a kezdeti fázisában tartott a nukleáris fejlesztésnek" - közölte. "Az Egyesült Államok azt mondja: gazdasági előnyöket biztosít nekünk, ha feladjuk atomfegyvereinket, de mi a gazdaságunk fejlesztését soha nem tőle vártuk, ezért ilyen megállapodásba soha nem fogunk belemenni" - tette hozzá. Kim Gje Gvan felszólította Washingtont, hogy "jóhiszeműen" viszonyuljon a tárgyalásokhoz, és akkor "ennek megfelelő" válaszokat fog kapni Észak-Koreától.

Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát, dacára annak, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött: emiatt meghiúsulhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozója - közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium. Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el - tette hozzá a minisztérium. "A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása" - olvasható a közleményben.

A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A mostani gyakorlaton ezer amerikai és ötszáz dél-koreai katona, valamint körülbelül száz repülőgép vesz részt.

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedd este közölte: Washington változatlanul készül Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójára. Emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsong Un korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×