eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Varsóban, a Lazienki királyi palotában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a közös jövő is összeköti a magyar és lengyel népet

Lengyelország és Magyarország is erős Európában érdekelt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Varsóban tárgyalt a lengyel kormányfővel.

Lengyelországot és Magyarországot a múlt mellett a jövő is összeköti – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, újraválasztása utáni első külföldi útján Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„Mindketten erős Európát akarunk,

részt akarunk venni az Európát megjavító, fölerősítő európai reformokban és vitákban, mindketten békés fejlődést akarunk, és a lengyelek és a magyarok is erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésünk, hogy ez szolgálja az érdekeinket, másfelől egybevág az Európai Unió fő célkitűzéseivel, hogy erős régiókból álljon az európai kontinens és egy erős közép-európai régió sokat adhat az európai kontinens erejéhez” - fejtette ki.

Az uniós költségvetés ügyében a magyar és a lengyel álláspont közel van egymáshoz – vélekedett Orbán Viktor, tehát mindkét ország megvédené gazdái érdekeit és a régi pénzügyi kereteket.

A migráció ügyében a kormányfő aláhúzta, hogy a magyarok szülei és nagyszülei forognának a sírjukban, ha leszármazottjaik hozzájárulnának ahhoz, hogy valaki más mondja meg, hogy kik tartózkodhatnak az ország területén, továbbá ismét megerősítette azon felvetését, hogy a migráció ügyében az Európai Parlamenti választás után kellene kialakítani az uniós álláspontot.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az erre vonatkozó újságírói kérdésre hozzátette, hogy mindkét ország kormánya úgy látja, hogy a rászorulóknak hazájukban kell segítséget nyújtani.

A lengyel politikus úgy értékelte, hogy a magyar kormány több az unióban napirenden lévő kéréshez is – mint a 2021-től hatályos költségvetés, a migráció ügye vagy a Brexit – konstruktívan áll. A Magyarország és Lengyelország közötti kétoldalú kapcsolatok fejlődésének ütemét pedig Mateusz Morawiecki példaértékűnek nevezte.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×