eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

70 évesen mászta meg az Everestet a kétszeres végtagamputált férfi

Először sikerült meghódítania egy kétszeres végtagamputált embernek a világ legmagasabb csúcsát, a Everestet a nepáli oldalról - közölte a dél-ázsiai ország kormánya.

A turizmusért felelős nepáli minisztérium munkatársa szerint a 70 esztendős kínai férfi, Hszia Po-jü helyi idő szerint hétfő reggel 8 óra 40 perckor ért fel a Csomolungma tetejére. A sikeres csúcshódításra egy nappal azután került sor, hogy a kötelek rögzítéséért felelős csapat munkájának végeztével megnyílt az út a 2018-as tavaszi szezon összes hegymászója előtt.

A kétszeres végtagamputált kínai férfi megkapta a mászóengedélyt a nepáli kormánytól, miután az ország legfelső bírósága márciusban megakadályozta, hogy életbe lépjen az a kormányrendelet, amely megtiltotta volna az Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagját amputálták.

Hszia korábban már négyszer próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, mindkét lábát az első kísérletekor, 1975-ben veszítette el fagyás miatt. Többi próbálkozása a lavinák, a földrengések és a rossz időjárási viszonyok miatt fulladt kudarcba.

A nepáli hatóságok áprilisban 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák az Everestet. Az expedíciókban összesen 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

A Nepál és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis volt 2006-ban, aki a tibeti oldalról ért fel a csúcsra.

A Mount Everestet legalább 5300-an - ebből tavaly 445-en - mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×