eur:
394.83
usd:
367.47
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Egyszer már kihallgatták a hatóságok a párizsi késes merénylőt

A csecsenföldi születésű férfi azután lett gyanús, hogy egy barátjának felesége Szíriába utazott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint nincs magyar áldozat.

Ismerte a francia terrorelhárítás azt a csecsenföldi születésű, francia állampolgár férfit, aki szombaton este Párizsban késsel meggyilkolt egy embert, négyet pedig megsebesített. A férfit a rendőrök lelőtték.

A férfi azután jutott hozzá francia állampolgársághoz, hogy előzőleg az anyja is megkapta. A férfi neve 2016 óta szerepelt abban az adatbázisban, amelyben radikalizmusra hajlamos személyeket tartják nyilván, mert ismerősei között volt olyan, aki részt vett a szíriai harcokban. Köztörvényes bűncselekményt nem követett el.

A francia kormányszóvivő nem árulta el a tettes nevét, de a francia média híradásaiban elhangzott, hogy Hamzat Azimovnak hívják, 1997. november 1-jén született Csecsenföldön, és 2010 óta francia állampolgár. Egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel.

Őket a The Guardian szerint vasárnap kihallgatták, hogy megtudják, a merénylőnek volt-e kapcsolata szíriai dzsihadistákkal.

Belvárosi éttermekben kereste áldozatait

A késes támadás szombaton késő este történt Párizs előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében, ahol számos közkedvelt étterem, kávézó és patinás üzlet van. A merénylő "Allahu akbárt" (Allah a legnagyobb) kiáltozva követte el a támadást, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, egy embert megölt és négyet megsebesített, kettőt közülük súlyosan, állapotuk válságos. A halálos áldozat egy 29 éves francia férfi, és a sebesültek között van egy luxembourgi állampolgár.

Hírügynökségek szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót. Egy szemtanú szerint a férfi a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, az kiáltozva, hogy őket is megöli. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelen voltak fegyvert használni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×