eur:
392.28
usd:
362.28
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakétákat telepített Oroszország

Oroszország állandó jelleggel telepített Iszkander típusú, hagyományos mellett nukleáris robbanófejjel is felszerelhető harcászati rakétákat balti-tengeri enklávéjába, Kalinyingrádba - erősítette meg pénteken az Interfax orosz hírügynökségnek egy névtelenséget kérő katonai tisztségviselő.

Az 500 kilométer hatótávolságú Iszkander M típusú rakéták elérhetik onnan Varsót, Berlint vagy Koppenhágát is - írja a dpa német hírügynökség.

A náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából május 9-én tartandó díszszemle egyik éjjeli próbáján már láthatóak voltak a 152. orosz rakétadandár állományába került, nehéz szállítójárművekre szerelt harci eszközök. "Az enklávé lakói lássák és tudják, hogy az orosz hadsereg legkorszerűbb harceszközeivel látják el a térség védelmét" - mondta az illetékes.

A tisztségviselő szerint a rakétákat már az év elején telepítették a Kalinyingrád megyei Csernyahovszkban. Ez az értesülés összhangban áll a litván hadsereg februári közlésével.

Szakértők szerint számítani lehetett a rakétarendszer állomásoztatására a nyugati fekvésű enklávéban válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítése keretében tavaly Lengyelországba és a három balti államba telepített NATO-zászlóaljakat.

Iszkander rakétarendszereket korábban csak ideiglenes jelleggel állomásoztatták Kalinyingrádban. Az orosz megyébe a katonai vezetés emellett állandó jelleggel Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint Bal és Basztyion típusú partvédelmi rakétákat telepített.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Főpolgármester-választás: nagy döntést hozott az Alkotmánybíróság!

Főpolgármester-választás: nagy döntést hozott az Alkotmánybíróság!

Az Alkotmánybíróság a pénteki határozatában azt állapította meg, hogy a Kúria alaptörvényt sértett a főpolgármester-választás eredményével kapcsolatos döntésekor, amikor helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát. Ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria ezzel kapcsolatos döntését és új eljárás lefolytatására utasította, amelyben a Kúriának új döntést kell hoznia – ez derült ki az Alkotmánybíróság oldalán közzétett döntésből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×